Περιοδεία σε Αζερμπαϊτζάν και Κίνα αρχίζει σήμερα ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, με κύριο θέμα στην ατζέντα του τα ενεργειακά αλλά και την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και την προοπτική, ιδιαίτερα στο δεύτερο σταθμό των ταξιδιών του, περαιτέρω στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στο Μπακού, ο κ. Λαφαζάνης θα συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου για τον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο», το τελευταίο σκέλος του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP) που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και την Ιταλία μεταφέροντας αέριο από το κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν Σαχ Ντενίζ μέσω Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα θέσει επί τάπητος κατά τις επαφές του στο Μπακού με τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ τρία θέματα: να μειωθούν σημαντικά οι τιμές του φυσικού αερίου για τις ποσότητες που αγοράζουν από τους Αζέρους αλλά και για εκείνες που θα προμηθεύεται η χώρα μετά το 2020 (1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο με βάση τους υπολογισμούς) οπότε οι Αζέροι θα αναλάβουν την εμπορική λειτουργία του αγωγού, να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού ΤΑΡ το ελληνικό Δημόσιο, να εισπράττει η Ελάδα ετήσια τέλη διέλευσης, μια πρόβλεψη που δεν υπάρχει στην αρχική συμφωνία που έχει υπογραφεί και εκτιμάται ότι εφόσον υλοποιηθεί θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα της χώρας.
Προφανώς οι συνομιλητές του κ. Λαφαζάνη θα ζητήσουν ανταλλάγματα για τα αιτήματα αυτά, το περιεχόμενο των οποίων δεν είναι γνωστό. Εκτιμάται επίσης ότι θα συζητήσει και την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία Socar, η οποία έχει «παγώσει» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς στο Μπακού θα βρίσκεται και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.
Με τον κ. Σέφκοβιτς, κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η πιθανότητα εμπλοκής της Ελλάδας στο σχέδιο για Turkish Stream που προωθεί τον τελευταίο καιρό από κοινού η Μόσχα με την Άγκυρα δια μέσου της κατασκευής ενός διαμετακομιστικού κόμβου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σέφκοβιτς θα θέσει το θέμα ιδιαίτερα μετά τα αλλεπάλληλα ρωσικά δημοσιεύματα που έφεραν την Ελλάδα έτοιμη να διαπραγματευτεί με την ρωσική εταιρεία JSC Rosgeologia τη διενέργεια σεισμικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διέψευσε τα δημοσιεύματα αυτά επιβεβαιώνοντας μόνο την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο της εταιρείας σε επίπεδο γνωριμίας. Διέψευσε και την παρουσία στη συνάντηση αυτή εκπροσώπου του ομίλου Κοπελούζου.
Μετά το Μπακού, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα μεταβεί στο Πεκίνο, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία αυτού του ταξιδιού που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της κινεζικής πλευράς. Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το Πεκίνο έχει εκφράσει ενδιαφέρον για πολλές άλλες υποδομές, εκτός των συμφωνιών που έχει ήδη κλείσει η Cosco η οποία επίσης έχει ανοιχτά δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να αναλάβει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.
Εκτιμάται ότι στις επαφές στο Πεκίνο θα τεθούν επί τάπητος το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η China National Development and Reform Commission για αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, η China State Construction Engineering Corporation για την κατασκευή Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης αλλά και οι Friedmann Pacific Asset Management Limited και Shenzhen Airport που επιδιώκουν να αποκτήσουν μετοχικό κεφάλαιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».