Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τρεις αιτήσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για παράταση / τροποποίηση αδειών της εγκατάστασης στις Σκουριές, ανακοίνωσε η εταιρία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Επισήμανε δε ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες που διακόπηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κτιρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού, προκειμένου να προστατέψει τον μέχρι σήμερα εκτεθειμένο εξοπλισμό. Η επένδυση για αυτές τις εργασίες προστασίας των υποδομών της εκτιμάται στα 5 εκατ. δολάρια.
Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν εγκρίνεται η τροποποίηση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς η επικαιροποίηση – συμπλήρωση των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας (αναβαθμισμένος υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθητικές κτιριακές υποδομές).
«Εμμονές και ιδεοληψίες»
Οι αιτήσεις για τις άδειες είχαν κατατεθεί το 2016-2017, η εταιρία προσέφυγε εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το δικαστήριο την δικαίωσε με τρεις αποφάσεις (1531, 1532 και 1533), που κάνουν αποδεκτές στο σύνολό τους τις αιτήσεις ακύρωσης.
Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ έκανε λόγο για εμμονές και ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εμπόδιζαν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες, όπως και έγινε.
Η Ελληνικός Χρυσός επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι «το αρμόδιο υπουργείο, προσθέτει, συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού, για την κατασκευή και λειτουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Πρόκειται για τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40%, καθώς και την κατανάλωση νερού στο έργο».
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ