Για πιθανό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. κάνει λόγο η BofA Merrill Lynch

Η έκκληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει βρει μεγάλη συμπάθεια στο εξωτερικό, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ενός πιθανού συμβιβασμού, σημειώνει σε έκθεση της σήμερα η BofA Merrill Lynch. Οι αναλυτές της, υπό τον κ. Αθανάσιο Βαμβακίδη, δηλώνουν ότι περιμένουν οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων να επικεντρωθούν κυρίως στον οδικό χάρτη και λιγότερο στις πολιτικές.

Όπως υπογραμμίζουν, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις στην πραγματικότητα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η οικονομική κατάσταση έχει περιοριστεί. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την BofA, χρειάζεται ένα νέο επίσημο πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης. «Κατά την άποψη μας, οποιαδήποτε συμφωνία πιθανόν να περιλαμβάνει τόσο περισσότερη λιτότητα όσο και απώλειες για την υπόλοιπη την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον τροχό. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προ δεσμευθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν βασιστεί σε αντικειμενική ανάλυση του ΔΝΤ μέσα απ’ τις ορθές πρακτικές του παρελθόντος και να εναντιωθεί σε στόχους που έδειχναν το δημόσιο χρέος βιώσιμο στα χαρτιά. Επίσης η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναζητήσει συμβουλές απ’ το ΔΝΤ πάνω στην φορολογικά αναδιάρθρωση και απ’ τον ΟΟΣΑ για τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Μία τέτοια προσέγγιση θα ενδυνάμωνε την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό και θα εξανάγκαζε τις Αρχές της Ευρωζώνης να αντιτεθούν σε ισχυρές αναλύσεις.

Μία κακή εξέλιξη, σύμφωνα με την BofA, θα ήταν ο καθένας να προσπαθεί να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία, προκαλώντας έτσι σύγκρουση. «Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί πολλές βερσιόν (σσ. μίας τέτοιας εξέλιξης), οι περισσότερες εξ αυτών θα περιελάμβαναν ένα bank run και επιβολή ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, που θα οδηγούσαν σε έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη».