Νέες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμα και σε περιοχές που κάθε άλλο παρά προνομιούχες μπορεί να θεωρούνται αναμένεται να φέρει η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών.
Περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, καθώς και λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίουαλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων αναμένεται να «χτυπηθούν» από το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Επακόλουθο φυσικά είναι αυτό το κύμα να φέρει περισσότερους φόρους σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και οι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.
Με τον χάρτη της κτηματαγοράς να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν κάνει άλμα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων.
Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.
Μάλιστα, αυτό αναμένεται να συμβεί ακόμα και σε πολλές περιοχές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη αναπροσαρμογή τον περασμένο Ιούνιο είτε κράτησε τις τιμές ζώνης σε χαμηλά επίπεδα είτε δεν τις ακούμπησε καθόλου για να μη βάλει φωτιά στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ.
Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα και Χίλτον.
Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα αλλά και ο Πειραιάς.
Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης στον Πειραιά ανέρχεται σε 900 ευρώ το τετραγωνικό, όταν η μέση κατώτατη τιμή ζώνης στην περιοχή των νέων κατοικιών έχει «πετάξει» στα 2.150 ευρώ το τετραγωνικό.
Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ
Ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει βιασύνη. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να μην δούμε αναπροσαρμογές άμεσα, εφόσον δεν βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές.
Στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προβλέπεται ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αγγίξουν με τις εμπορικές τιμές.
Η έκθεση ωστόσο της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τιμές ζώνης που είχαν προτείνει οι εκτιμητές το 2018, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, στρογγυλοποιήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ σε λιγότερες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξαλειφθούν, αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες, αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπου προχώρησε σε μικρές αυξήσεις.
Τέλος να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ακόμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το πώς θα γίνουν οι εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο που οδηγεί στη μείωση του φόρου.