Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου προγράμματος και εξαιρεί το 1/3 αυτών, τις οποίες η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει καταστροφικές, όπως είναι η αποδόμηση της αγοράς εργασίας. Αυτές θα αντικατασταθούν από δέκα βασικά σημεία μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από ελληνικής πλευράς σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, του οποίου ο επικεφαλής Ανχέλ Γκουρία θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα Τρίτη όπως και με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό. Αυτό ακριβώς θεωρείται και το σημείο-κλειδί που ίσως «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο ως προς την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης σχετικά με τη «γέφυρα».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει επίσης να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από φέτος, και να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ (καθώς και πέρυσι είχε φτάσει το 1,49% του ΑΕΠ) καθώς το 3% θεωρείται εξωπραγματικός στόχος από την κυβέρνηση, να αρχίσει σε αυτό το πλαίσιο και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που θα μπορούσε να γίνει δια μέσου ενός μενού από swaps, και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει, προκειμένου να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, την άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματείων κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και το να είναι πιο «ελαστικός» ο ELA για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Θα ζητήσει επίσης να αξιοποιηθούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΤΧΣ για να λυθεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει να εκταμιευθεί τελικά μέρος της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρών.
Δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό, στην πορεία, και το αίτημα για κατάργηση της τρόικας – αν, τελικά, επιτευχθεί συμφωνία – αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί «κοινός τόπος» επ’ αυτού για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών, ή τουλάχιστον στελέχη του, εμφανίζονται αποφασισμένα να συμπεριλάβουν μέσα στις προτάσεις της Ελλάδας και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τεχνικές πτυχές της παρουσίασης της ελληνικής πρότασης συζητήθηκαν από τους κ.κ. Τόμας Βίζερ, Πρόεδρο του Euro Working Group και Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τις συναντήσεις που είχαν με τους κ.κ. Βαρουφάκη, Δραγασάκη και Τσακαλώτο στην Αθήνα την Κυριακή. Υποστηρίζεται επίσης ότι το σχέδιο της ελληνικής πλευράς σε σημαντικό βαθμό βασίστηκε σε επιστολή από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ύπαρξη της οποίας, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες. Ο Γιάννης Δραγασάκης, από την πλευρά του πάντως, έκανε λόγο για διεξαγωγή άτυπων συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες όμως δεν εμπεριέχουν τίποτε δεσμευτικό και τίποτε ανακοινώσιμο.