Επίδομα στέγασης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις επιδόματος ενοικίου είναι σε λειτουργία, ενώ ήδη από τις πρώτες μέρες χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι που μπήκαν στο σύστημα και υπέβαλαν την αίτησή τους.

 

Όπως γράφει το ethnos.gr η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή, ενώ δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ) υποβάλλονται εφόσον χρειάζεται στα Κέντρα Κοινότητας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.  

Το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τομήνα, ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού. Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μισθωτές στο ίδιο σπίτι με διαφορετικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια δικαιούνται το επίδομα;

Όχι επειδή σε αυτή την περίπτωση ενοικιάζουν μέρος κατοικίας και εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του προγράμματος. Θα πρέπει να έχουν ένα ηλεκτρονικό μισθωτήριο στο οποίο θα εμφανίζονται ως συνενοικιαστές.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση σε περίπτωση συνενοικίασης;

Εάν πρόκειται για συνενοικιαστές (δηλαδή εάν έχει δηλωθεί συνενοικίαση στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο), η αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο και το άλλο άτομο συμπεριλαμβάνεται ως μέλος στο νοικοκυριό. Η αίτηση θα είναι κοινή και το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην αίτηση για το Επίδομα και στον οποίο ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό

Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

Πώς γίνεται η συναίνεση μέλους ηλεκτρονικά;

Η συναίνεση μέλους μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis.

Όταν γίνει η αίτηση από τον αιτούντα και αποθηκευθεί προσωρινά, θα πρέπει τα άλλα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να συνδεθούν στην πλατφόρμα του Επιδόματος με τους δικούς τους κωδικούς taxis. Όταν συνδεθούν, θα τους ζητηθεί αυτομάτως η συναίνεση για την αίτηση στην οποία έχουν συμπεριληφθεί ως μέλη του νοικοκυριού.

Εάν τα άλλα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν κωδικούς θα πρέπει να αποκτήσουν μέσω της οικείας ΔΟΥ.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου (με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής) από όλα τα ενήλικα μέλη.

Το έντυπο συναίνεσης πρέπει να υπογραφεί και από το μονοπρόσωπο νοικοκυριό;

Ναι, όταν η αίτηση υποβάλλεται σε Δήμο ή Κέντρο Κοινότητας.

Πολίτης, είναι φοιτητής και μένει σε άλλη πόλη, τι γίνεται σχετικά με το έντυπο συναίνεσης όσο αφορά το γνήσιο της υπογραφής;

Θα πρέπει να υπογραφεί και να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής για όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού που υποβάλλουν αίτηση.

Έχω αίτηση που εγκρίνεται και βρίσκεται σε Κατάσταση Νέα. Τι πρέπει να κάνω για να υποβληθεί οριστικά;

Για να εγκριθεί η αίτηση θα πρέπει να επιλέξετε το κουμπί «Οριστική Υποβολή Αίτησης» ώστε να εγκριθεί η αίτησή σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν δεν κάνετε οριστική υποβολή η αίτηση παραμένει εκκρεμής σε κατάσταση Νέα.

Έχω μέλος στην αίτησή μου το οποίο είναι στην κατάσταση «Εντοπίστηκε αλλά δεν συμμετέχει. Το μέλος με ΑΜΚΑ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ανήκει σε νοικοκυριό άλλης ενεργής αίτησης».

Το μέλος αυτό εντοπίζεται και σε άλλη υποβληθείσα αίτηση. Θα πρέπει το μέλος να συμπεριληφθεί στην αίτηση του νοικοκυριού στο οποίο διαμένει.

Για την όποια αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού (διαγραφή ή προσθήκη μέλους) θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου που διαμένετε προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Στην αίτησή μου εμφανίζεται η ένδειξη «Μετάβαση σε Δήμο» προκειμένου να αποδείξω ότι η οικογένειά μου είναι μονογονεϊκή αποτελούμενη από ένα ενήλικο μέλος και τρία ανήλικα τέκνα. Τι πρέπει να κάνω για την επιβεβαίωση της μονογονεϊκότητας;

Θα πρέπει να πάτε στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου που διαμένετε προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η μονογονεϊκότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μονογονεϊκότητα δείτε τις ερωτήσεις στη σχετική ενότητα.

Δικαιούχος έχει έντυπο συναίνεσης υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της οικογένειας του. Ποιά έντυπα καλείται να υπογράψει κατά την υποβολή της αίτησης;

Για τη συμπλήρωση της αίτησης του Επιδόματος ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος ενημερώνει τον αιτούντα για όσα στοιχεία έχουν προσυμπληρωθεί και είναι διαθέσιμα από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Ο αιτών επισημαίνει τα στοιχεία που λείπουν. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος, αφού συμπληρώσει τα στοιχεία της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εκτυπώνει την πλήρη αίτηση με τα δηλωθέντα στοιχεία.

Ο αιτών υπογράφει την εκτυπωμένη αίτηση πριν την οριστική της υποβολή και φυλάσσεται στο φυσικό αρχείο από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο. Με την υπογραφή του ο αιτών δηλώνει ότι επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της αίτησης και σε περίπτωση που δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων η αίτηση μπορεί πλέον να υποβληθεί οριστικά.