Κίνημα «δεν πληρώνω» σαρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο ένας στους έξι εργοδότες επιλέγει να πληρώσει τις εισφορές των εργαζόμενων τους και την απόδοση τους στον ΕΦΚΑ.
Τα μέτρα ασφαλιστικής καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να βάλει τέρμα στις οφειλές ιδιωτών δεν στέκονται ικανά να ανακόψουν το κύμα άρνησης πληρωμής που παρατηρείται εσχάτως λόγω της υπερβολικής αύξησης των απαιτήσεων εκ μέρους των Ταμείων.
Εμπρός στο φαινόμενο αυτό η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη και οι ασφαλιστικοί φορείς δεν αισθάνονται ότι μπορούν να προβούν σε επιθετικές ενέργειες. Η αδυναμία πληρωμών από τους οφειλέτες δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα στα Ταμεία και δυσκολεύει την υπόθεση τόνωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Φόβος για «κύμα εξόδου»
Παράλληλα, η κυβέρνηση γνωρίζει πως περαιτέρω πίεση προς τους εργοδότες ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα εξόδου πολλών επιχειρήσεων από την αγορά λόγω χρεών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο προεκλογικό αφήγημα της για έξοδο από την κρίση των μνημονίων.
Η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις δημιουργεί και προϋποθέσεις για μια σειρά επιχειρήσεων – ζόμπι στις οποίες τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα πέφτουν βροχή, θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους στις τράπεζες και δεν θα τους αποδίδονται δυνατότητες υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
Από το γ’ τρίμηνο του 2018
Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως από το γ’ τρίμηνο του 2018. Κι αυτό διότι τότε προέκυψε μείζον πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά μιας και οι θερινές εκπτώσεις δεν πήγαν καλά ενώ πολλές εταιρείες έχουν ξοδέψει στα χρόνια της μακράς αυτής κρίσης πολύ από το λίπος τους με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν πλέον αδυναμία πληρωμής των μεγάλων εισφορών για τους εργαζόμενους τους.
Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν πως το κυνήγι όσων χρωστούν θα συνεχιστεί, όμως προβληματισμός υπάρχει καθώς τόσο το μπλοκάρισμα λογαριασμών, η διακοπή υποβολής ΑΠΔ και κατόπιν η κατάσχεση ακινήτων που προκύπτει, μπορεί να στέλνουν μηνύματα τιμωρίας, όμως δεν λύνουν το πρόβλημα μιας αγοράς που βρίσκεται σε ομηρία.
Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές»
Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων επικεντρώνονται στον εντοπισμό όσων επιχειρηματιών θεωρούνται ότι έχουν να δώσουν και δεν πληρώνουν και χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι», αλλά κι αυτών που η οφειλή τους θεωρείται βιώσιμη.
Παράλληλα, το υπουργείο θα επικεντρώσει στα χρέη από το 2016 και μετά – στα πιο «φρέσκα» δηλαδή – καθώς και σε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΚΕΑΟ, εντός του 2018 είχε αποσταλεί 38.779 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.
Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr (ρεπορτάζ Δημήτρης Μαρκόπουλος)