Επιχείρηση «καμένη γη»
Προτεραιότητα Τσίπρα και Τσακαλώτου η σωτηρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως και η συνειδητή υπονόμευση των διαδόχων τους
Η προεκλογική τακτική της κυβέρνησης να σπαταλά σε παροχές και προσλήψεις στο δημόσιο το «ματωμένο» κουμπαρά των υπέρ-πλεονασμάτων σαμποτάρει την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα χρόνια. Και αιχμαλωτίζει και τις επόμενες κυβερνήσεις οι οποίες θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, με άδεια Ταμεία και τις σκληρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις Τσίπρα στους δανειστές.
Το Μέγαρο Μαξίμου επί των (τελευταίων) ημερών Τσίπρα έχει επαναφέρει το πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι ως βασική πολιτική και δυστυχώς οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θυμίζοντας τις πιο άθλιες μικροπολιτικές τακτικές του παρελθόντος.
Τάζει τα πάντα, δίνει στοχευμένες παροχές και επιδόματα και υπόσχεται προσλήψεις, σε κατά τεκμήριο φίλια εκλογικά κοινά, τη στιγμή που η οικονομία είναι βουτηγμένη στο «κόκκινο» και οι διεθνείς εξελίξεις είναι εξαιρετικά επισφαλείς.
Το 2019 το ελληνικό Δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων 11 δισ. ευρώ και ήδη μέσω του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει «μερική χρήση» κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ, τη στιγμή που είναι αμφίβολη η έξοδος της χώρας στις αγορές, με ικανοποιητικές συνθήκες.
Το δίδυμο Τσίπρα – Τσακαλώτου έχει ακέραια την ευθύνη της «καμένης γης» που αφήνουν στο διάβα τους. Επιλέγοντας την πολιτική της εσπευσμένης και επιλεκτικής διανομής των «ματωμένων πλεονασμάτων» δείχνουν ότι ουδόλως τους απασχολεί η δημιουργία στέρεων βάσεων στην οικονομία, σε ένα ανταγωνιστικό όσο και αμφίβολο για την αλληλεγγύη του διεθνές περιβάλλον. Η ανάκαμψη και η σταθερή βελτίωση της ζωής των νοικοκυριών, μετά τόσα χρόνια κρίσης, δεν αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Τώρα προέχει η σωτηρία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεχομένως και η συνειδητή υπονόμευση των διαδόχων τους
Κορυφαίοι τραπεζικοί και οικονομικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι «οι αντοχές της οικονομίας δεν είναι πολλές και ότι μια μακροχρόνια αδυναμία εξόδου στις αγορές, λόγω υψηλών επιτοκίων, θα προκαλέσει πρόβλημα όταν το “μαξιλάρι” θα φαγωθεί στα επιδόματα και τις δαπάνες για προσλήψεις».
Ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει, καλύτερα από τον προϊστάμενό του πρωθυπουργό, ότι η ελληνική οικονομία, εν μέσω της χαλάρωσης και των παροχών που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στην προοπτική των εκλογών, δεν έχει πολλές αντοχές.
Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, εκτιμά ότι οι αντοχές αυτές φτάνουν δεν φτάνουν έως την Άνοιξη του 2019. Μέχρι τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή, να έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε έκδοση 10ετους ομολόγου.
«Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στα αποθεματικά του μαξιλαριού ασφαλείας των 24 δισ ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση», τονίζει και εκφράζει το φόβο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει εκ νέου τα προβλήματα που έφεραν τα μνημόνια. «Εάν βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, δεν νομίζω να υπάρξει νέο μνημόνιο, αλλά θα μιλάμε για χρεοκοπία», είναι η δραματική προειδοποίησή του.
Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν φαίνεται να απασχολεί τον σημερινό ένοικο του Μαξίμου. Έως την Άνοιξη ίσως να έχει μετακομίσει, αφήνοντας μια βραδυφλεγή βόμβα στο πρωθυπουργικό γραφείο «πεσκέσι» στον επόμενο…
Πηγή: economico.gr