Δεν έχουν… θέση, στον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται το 2018, αιτήματα όπως η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού ή ακόμη και αυξήσεις της τάξης του 1% με 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό φέρεται να απάντησε ο υπουργός Οικονομικών ΕυκλείδηςΤσακαλώτος στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, κατά τη συνάντηση των δύο μερών που πραγματοποιήθηκε χθες, με στόχο την παρουσίαση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής για την τύχη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έφυγαν με άδεια χέρια, καθώς εκτός από το πόρισμα που περιλαμβάνει τεχνικές επισημάνσεις ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, δεν έλαβαν οποιαδήποτε δέσμευση από τον κ. Τσακαλώτο, παρότι του έθεσαν μια σειρά από αιτήματα.
«Δεν…βγαίνουμε»
Ειδικά για το θέμα του 13ου και 14ου μισθού, σύμφωνα με τον κ. Πάιδα, ο υπουργός επισήμανε ότι ένα τέτοιο μέτρο στοιχίζει 1,6 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να ενταχθεί στον σχεδιασμό για τις παροχές που αφορούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2018, που εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ.
Στα μισθολογικά, «ο υπουργός δεν μπήκε καν στη συζήτηση», ενώ όσον αφορά το αίτημα ακύρωσης της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 και επαναφοράς του στις 12.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.
Οσον αφορά το συνταξιοδοτικό, η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με τον κ. Πάιδα εξέφρασε την ελπίδα να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1η/1/2019, αν και επισήμανε πως εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές μειωμένες κατά 30%.
Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τον κ. Πάιδα, συμφώνησε πως υπάρχουν αδικίες και εκτίμησε πως θα περάσουν χρόνια πριν συγκλίνουν οι αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων.