Απόλυτα λογική χαρακτήρισε την πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί σε ποια βάση η Γερμανία μπορεί να την απορρίψει χωρίς συζήτηση.
«Όπως έχω υποστηρίξει», σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, «το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να μειωθεί – αλλά όχι να εξαφανισθεί – η απαίτηση να σημειώνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο για την ανάκαμψη» και προσθέτει ότι «ο κ. Γ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του λένε πως δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν, αντί τούτου, είναι η σημαντική, αλλά όχι υπερβολική, χαλάρωση του βάρους από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων – από το 4,5% στο 1% έως 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν επίσης μία ευελιξία να επιτύχουν αυτά τα πλεονάσματα με ένα μείγμα που προβλέπει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».
Και καταλήγει λέγοντας ότι «αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα και αν με αυτή αποτρέπεται μια διαγραφή του, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες. Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση – ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα βασίζεται στην απειλή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, αν (η Ελλάδα) δεν ενδώσει. Το σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές».