Σαπέν: η Ελλάδα να μην φέρει σε αντιπαράθεση το Παρίσι με το Βερολίνο

Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να φέρει σε αντιπαράθεση το Παρίσι με το Βερολίνο προειδοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, καθώς θεωρεί «κλειδί» για την Ελλάδα να υπάρξει μια γαλλογερμανική συμφωνία.

Μιλώντας στο συνέδριο του Reuters για την Ευρωζώνη, ο κ. Σαπέν χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Ελλάδας να της δοθεί  χρόνος προκειμένου να διαπραγματευθεί μια «νέα συμφωνία» με τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία θα στηρίζεται σε μια μεταρρυθμιστική βάση που σταδιακά θα μπορεί να ενισχυθεί, τόνισε ο Γάλλος Υπ. Οικονομικών.

Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ανέφερε ο κ. Σαπέν στο πρακτορείο Reuters.

To γαλλικό πρακτορείο σχολιάζει ότι και η Γαλλία αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα και πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες της Ε.Ε. και, μέσα σε αυτό πλαίσιο, προσφέρθηκε εξαρχής να στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Όσον αφορά στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο κ. Σαπέν υποστήριξε πως ποτέ δεν είχε στενότερες επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε.

Το πρώτο βήμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαπέν θα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών , και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους ή να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα.

Καταλήγοντας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών απέρριψε για άλλη μια φορά το κούρεμα στο ελληνικό χρέος.