Τι προβλέπει για την ανάπτυξη και τις περικοπές των συντάξεων το προσχέδιο του Προϋπολογισμού - Το διπλό σενάριο
Αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής
Στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση κατατέθηκε σήμερα, πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Κράτους.
Διαβάστε ολόκληρο το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019
Το προσχέδιο δεν υπολογίζει την επίπτωση από την περικοπή των παλιών συντάξεων, όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατρούγκαλου αλλά δεν υπολογίζει και το κόστος των αντίμετρων που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν το επόμενο έτος ως αντιστάθμισμα.
Στο προσχέδιο εκφράζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων (μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και υλοποίηση αντίμετρων, αντίστοιχα), όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019- 2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου εφέτος.
Ωστόσο, η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» (σ.σ. το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα αποσταλεί στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου).
Προσχέδιο “2 σε 1” για τις συντάξεις
Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις, με το βασικό σενάριο να κοπούν κανονικά οι συντάξεις και ένα άλλο, αλλά χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.
Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών, ώστε με αυτόν τον τρόπο α ενσωματώσει «προτιθέμενες παρεμβάσεις» (όπως τις ονομάζει) και να εμφανίσει ότι και στις δύο περιπτώσεις, υπερβαίνει τον στόχο-δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019.
Με κομμένες τις συντάξεις, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.
Ενώ αυτό είναι το σενάριο βάσης, το Προσχέδιο έχει και «έξτρα» κεφάλαιο για τα «προτιθέμενα μέτρα» που έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019 και δίνονται παροχές, ενώ «κόβονται» άλλες παροχές που έχουν ψηφιστεί για το 2019 (πχ επίδομα στέγασης σε φτωχά νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο).
“Προτιθέμενες παρεμβάσεις”
Όπως τονίζεται στο ειδικό κεφάλαιο «Προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2019», αυτές «περιλαμβάνουν τη μη εφαρμογή των παρεμβάσεων και των εξισορροπητικών παρεμβάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στο ΜΠΔΣ 2019-2022 για το 2019, καθώς και νέες παρεμβάσεις στους τομείς των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας».
Ωστόσο και πάλι όλα είναι στον αέρα αφού, όπως αναφέρεται εκεί, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει τα εξής:
-«η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Eurogroup όπου θα ενημερώνει σχετικά τους ομολόγους του παρ΄ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
-«Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019.
Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.
Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:
• Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»».
«Πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις»
Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων».
«Έχουμε εξηγήσει -και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο- ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε ισχύ το μέτρο της περικοπής των συντάξεων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται θα γίνουν πριν από την τελική ψήφιση του Προϋπολογισμού.Ερωτηθείς για ενδεχόμενες εκλογές αν είναι αρνητική η στάση των δανειστών, επεσήμανε ότι «γίνεται μια διαβούλευση με πολύ καλούς όρους με τους δανειστές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η κυβέρνηση να μην εξαντλήσει την τετραετία».
Στην ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές βασίζει η κυβέρνηση ανάπτυξη της τάξης 2,1%
Οι πυλώνες της ανάπτυξης
Την ανάπτυξη φέτος στηρίζουν οι Εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών (προσμετράται ο Τουρισμός) που υπολογίζεται ότι αυξάνονται 7,5% και όχι μόνον 5,6% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο (+1,9%). Για το 2019 προβλέπεται μικρότερη αύξηση 5,8% αντί για 4,6% πάντως που προέβλεπε τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο.
Ανοδικά κινείται και η Ιδιωτική Κατανάλωση, καθώς προβλέπεται να αυξηθεί τελικά 1% αντί 0,5% (+0,5%). Ισχνή αύξηση 1,1% θα προβλέπει το Προσχέδιο και για το 2019 αντί 1% που έλεγε το Μεσοπρόθεσμο.
Τομείς που σέρνονται
Δυστυχώς οι επενδύσεις κινούνται σε πλήρως αντίθετη τροχιά από όσα προβλέπονταν. Πιο συγκεκριμένα ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,8% αντί 11,1% που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο (-10,3%). Εν ολίγοις οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 1/10 σε σχέση με ο,τι αναμενόταν εφέτος.
Για το 2019 το Προσχέδιο θα προβλέπει ότι θα γίνουν όσες Επενδύσεις δεν έγιναν εφέτος. Προβλέπει αύξηση 11,9%, που είναι όμως μικρότερη από την αύξηση 12,1% που προέβλεπε ήδη από τον Ιούνιο η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο.
Με τη σειρά της η δημόσια κατανάλωση θα κυμαίνεται και αυτή σε χαμηλά επίπεδα: για το 2018 η πρόβλεψη στο Προσχέδιο μειώνεται σε +0,2% αντί +1,2% που έλεγε το Μεσοπρόθεσμο και το 2019 θα αυξηθεί 0,6%, ενώ το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε +0,4%.
Τέλος, στο Προσχέδιο θα αναφέρεται η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για διαρθρωτικό πλεόνασμα του 3,3% του ΑΕΠ για το 2018 και 1,6% του ΑΕΠ για το 2019, το οποίο πάντως σχετίζεται με το «α λα Κομισιόν» πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτύχει η χώρα, το οποίο εξετάζεται στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Ευρωπαϊκό εξάμηνο (την διαδικασία επιτήρησης δηλαδή των ελλειμμάτων που ακολουθείται για τις «κανονικές» χώρες της ΕΕ).
Με πληροφορίες από το economico.gr και το Πρώτο Θέμα