Προς νέα χαλάρωση των capital controls-Μέχρι τις αρχές του '19 η τελική κατάργησή τους

Με το εύκολο βήμα, την άρση δηλαδη των περιορισμών στις  αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες,στα πλάισια του σχεδιασμού για πλήρη κατάργηση των capital controls μεχρι τις αρχές του 2019.

Οπως επισημαίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές, το υφιστάμενο όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ τον μήνα, που ισχύει σήμερα, ουσιαστικά δεν έχει νόημα, αφού για τους περισσότερους καταθέτες ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες, αλλά και οι εταιρείες για εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους.

Τι εκτιμούν οι τράπεζες

Κατά την εκτίμηση των τραπεζικών πηγών, οικονομικοί κίνδυνοι δεν διαφαίνονται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αποκλεισθούν πολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε περίπτωση μιας παρατεταμένης εκλογικής περιπέτειας, με αλλεπάλληλες αναμετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα, που αναμένεται πολύ σύντομα, εκτιμάται ότι θα στείλει και ένα σήμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες, των οποίων οι μετοχές έχουν σφυροκοπήθει το τελευταίο διάστημα. Οι τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται με τις δυσκολίες πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και γενικότερα με την αποχή των επενδυτών από την Ελλάδα.

Την μερική απελευθέρωση των περιορισμών είχε προαναγγείλει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για ολοκλήρωση του 2ου πυλώνα του σχεδίου για άρση των Capital Control ( δηλαδή την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών) με στόχο μέχρι και το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί και το τρίτο στάδιο του σχετικού «οδικού χάρτη» που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό οπότε να έχουν αρθεί πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2015.