Ο Ομπάμα στέλνει ανώτερους οικονομικούς αξιωματούχους στην Αθήνα, η Μέρκελ μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον
Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία έχουν βαθιά γνώση της εξέλιξης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θα απαρτίζουν την ομάδα αξιωματούχων που η Ουάσινγκτον αποστέλλει στην Ελλάδα εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να έχουν επαφές με την νέα ελληνική Κυβέρνηση. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Νταλίπ Σινγκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε από την αμερικανική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Mega, πρόκειται ουσιαστικά για την ομάδα που θα αναλάβει το έργο της «διαμεσολάβησης» ανάμεσα στην Αθήνα και στην ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και στην ένταση.
Η ανακοίνωση για την αποστολή των Αμερικανών αξιωματούχων έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να μεταβεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να έχει εφ’ όλης της ύλης συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Και οι δύο αυτές κινήσεις έρχονται μετά τη δήλωση – παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα με την οποία επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να πετύχουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ύφεσης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της γερμανικής πολιτικής λιτότητας στην ΕΕ.
Η διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου στα θέματα οικονομίας είναι γνωστή και διατυπωμένη εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης, Ουάσινγκτον και Βερολίνο έχουν «διασταυρώσει τα ξίφη τους» προωθώντας τα ανταγωνιστικά συμφέροντά τους και σε άλλα θέματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής όπως πχ τη στάση απέναντι στη Ρωσία με επίκεντρο το ζήτημα της Ουκρανίας, όπου η Γερμανία παρά την ανοιχτή ανάμιξή της στις πολιτικές ανατροπές στο Κίεβο εμφανίστηκε επανειλημμένως διστακτική να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην Μόσχα με την οποία το Βερολίνο είχε και έχει ως ένα βαθμό στενές οικονομικές σχέσεις, ενώ εξαρτά μεγάλο μέρος της ενεργειακής της επάρκειας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αναλυτές εκτιμούσαν ότι στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ, αν και θα θιγούν σειρά ζητημάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της G7 τον Ιούνιο στη Γερμανία, όπως το διεθνές εμπόριο, η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στο Ιράν και στο Αφγανιστάν καθώς και ο κίνδυνος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, το θέμα της ευρωζώνης με αιχμή την Ελλάδα δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει.
Εκτιμάται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει καταρχήν να «πείσει» την Άγκελα Μέρκελ για τις «καλές του προθέσεις» και για το ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν αποτελεί «ανάμιξη» στα της ΕΕ, επιμένοντας ταυτόχρονα στην θέση του περί αναγκαιότητας υιοθέτησης στρατηγικής ανάπτυξης.
Κατά την ίδια λογική πάντα, η συνάντηση αυτή έρχεται να ισορροπήσει τις παράλληλες ενέργειες (δήλωση-στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης εναντίον της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης αποστολή αντιπροσωπείας στην Ελλάδα) .