Μπενουά Κερέ: "Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συναινέσει στην επέκταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων"

Για σεβασμό των κανόνων που διέπουν την Ευρώπη έκανε λόγο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». “Υπάρχει μια διπλή ευθύνη.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού: είμαστε ένα σύνολο με κοινές προθέσεις. Και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή στην Αθήνα, έστω και αν βασίζεται σε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που ακολουθήθηκαν έως τώρα”, σημείωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Κερέ σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφοροι συντελεστές» και εξηγεί: «Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του δημοσίου που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του 2010, δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην επέκταση της λήξης τους. Θα ήταν σαν να δίναμε δάνειο σε μια χώρα, κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Αθήνα, η απόφαση δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας».