Αυστηρή εποπτεία της λιτότητας και μετάθεση δόσεων του χρέους αποφασίζει το Eurogroup
«Ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων» των προηγούμενων μνημονίων σε συνδυασμό με κωδικοποιημένες δεσμεύσεις λιτότητας και αυστηρή εποπτεία για την εφαρμογή τους, μετά τις 20 Αυγούστου, θα είναι τα βασικά στοιχεία της αυριανής απόφασης του Eurogroup, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Οι δεσμεύσεις αυτές για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελέγχονται με τριμηνιαίες εκθέσεις των θεσμών οι οποίοι θα μπορούν να ζητούν και νέα μέτρα όπως διευκρίνισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος τις Βρυξέλλες.
Η προσδοκία της εξαργύρωσης
Στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup η συμφωνία θα περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και θα μονιμοποιεί τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, εκτιμούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι. Και περιμένουν να δουν την ευαισθησία των, γερμανών κυρίως, δανειστών στην προσμονή της κυβέρνησης να εξαργυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν από χθες ότι στην ολονύχτια της Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία στην οποία θα καθορίζονται τα εξής:
Όχι μείωση του χρέους, αλλά μετάθεση των πληρωμών του, ώστε – σε συνδυασμό με τα υψηλά πλεονάσματα -να μπορεί η Ελλάδα έως και το 2022 να πορευτεί χωρίς πρόσβαση στις αγορές.
Τα σενάρια μιλούν για:
Επιμήκυνση των δανείων του EFSF ύψους 130 δις ευρώ κατά 7 ή 8 έτη (αντί για 15 που ανέφερε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012),
Την εξαγορά από τον ESM περίπου 5 δις ευρώ από τα 11 δις ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και
Τη σταδιακή επιστροφή ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων ποσού 4,5 δις ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο ελεγκτή ως τις 20 Αυγούστου και κυρίως μετά από αυτή την ημερομηνία για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την άποψή του για το χρέος στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του πριν το τέλος Ιουλίου όπου αναμένεται να το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο. Ο ESM θα δημοσιοποιήσει επίσης στο Eurogroup τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2022 που θα κυμαίνονται από 2,1% ως 2,4% του ΑΕΠ.
Το είδος της εποπτείας μετά τις 20 Αυγούστου. Το σημείο αυτό είναι και το πιο δύσκολο για την Ελληνική κυβέρνηση καθώς για να ενεργοποιήσει την απόφαση που θα ληφθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής θα πρέπει να δεχτεί την λεγόμενη ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων. Το μοναδικό σημείο που θα υπάρχει κάποια ελαστικότητα θα είναι η δυνατότητα μιας μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού το Φθινόπωρο.
(Από τo newsroom του Politisonline με τη συνεργασία του economico.gr)