Φιάσκο με τα επιδόματα τέκνων – Δεν πληρώνουν τη β' δόση - Στον «αέρα» 700.000 νοικοκυριά

Νέο μπάχαλο στα Ταμεία, αυτή τη φορά με «θύματα» 700.000 δικαιούχους επιδόματος τέκνων που θα περιμένουν έως το τέλος Ιουνίου για να πληρωθούν τη β’ δόση του 2018, για την οποία ο ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) διαβεβαίωνε πριν από ένα μήνα ότι θα πληρωνόταν στα τέλη Μαΐου!

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες να μην πληρώσει σε κανέναν δικαιούχο τη δόση του επιδόματος του β’ διμήνου 2018 στην ορισμένη προθεσμία του νόμου, δηλαδή στα τέλη Μαΐου και μετέθεσε την πληρωμή στα τέλη Ιουνίου, μετατρέποντας την πληρωμή διμήνου σε τρίμηνο!

Ο νόμος λέει ότι το επίδομα πληρώνεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις και κατά τον επόμενο μήνα λήξης του διμήνου. Δηλαδή το επίδομα Μαρτίου – Απριλίου (β’ δίμηνο) θα έπρεπε να πληρωθεί στα τέλη Μαΐου, το επίδομα Μαΐου – Ιουνίου στα τέλη Ιουλίου κ.ο.κ.

Για να πληρωθεί η β’ δόση θα έπρεπε να υποβληθούν δηλώσεις στην εφορία και το έντυπο επιδόματος Α21.

Γράψε – σβήσε

Ο Οργανισμός πριν από ένα μήνα (Απρίλιος 2018) έλεγε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου θα έχει έτοιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα δήλωση Α21 για το 2018 και εξηγούσε ότι όσοι συμπληρώσουν το A21 και κάνουν φορολογική δήλωση θα πληρωθούν τη β’ δόση (δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου) μετά τις 20 Μαΐου.

Στις 2 Απριλίου, όταν ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ ανακοίνωνε οδηγό… για να μη χάσουν το επίδομα οι δικαιούχοι, έλεγε στην 3η απάντηση: «Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού, θα πρέπει να υποβάλετε εκεί τη νέου τύπου αίτηση Α21, αφού πρώτα φροντίσετε να υποβάλετε έγκαιρα τη φορολογική σας δήλωση (έντυπο Ε1)».

Αν κάποιος έμπαινε χθες στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ θα διαπίστωνε ότι τη «χάκαραν» γατί στην ίδια (3η) απάντηση έχει απαλειφθεί η φράση: «Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου» και το κείμενο ξεκινά με τη φράση… «όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Οι μικροί γκεμπελίσκοι του ΟΠΕΚΑ άλλαξαν και την παλιά ανακοίνωση για να αποφύγουν το ρεζιλίκι. Πριν από ένα μήνα ανακοίνωναν ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα έχει αναρτηθεί το Α21 για τα επιδόματα και έσπευσαν να αλλάξουν την παλιά ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους (!!!) απαλείφοντας τη φράση «δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου», ώστε να φανεί ότι ουδέποτε δεσμεύτηκαν για ημερομηνίες! Η αποτυχία τους και η κοροϊδία που επεφύλαξαν στους δικαιούχους επιδομάτων είναι εμφανείς όμως στη χθεσινή τους ανακοίνωση.

Από Ιούνιο

Χθες, λοιπόν, ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι το Α21 θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Μαΐου (!) και η β’ δόση πάει ένα μήνα πίσω και θα πληρωθεί τέλη Ιουνίου! Η διοίκηση του Οργανισμού λέει «ελάτε στον επόμενο μήνα».

Η σωστή επιλογή θα ήταν να αναρτήσουν το Α21 μετά τα μέσα Απριλίου, όπως είχαν επισήμως ανακοινώσει και όσοι είχαν κάνει φορολογική δήλωση να το συμπλήρωναν και να πληρώνονταν τη β’ δόση από τις 25 Μαΐου. Αυτό λέει η λογική και η κανονική λειτουργία ενός κράτους που εφαρμόζει τους νόμους.

Δεν το έκαναν όμως γιατί είδαν ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι λίγες και πονηρά σκεπτόμενοι, μετέθεσαν τις πληρωμές για τον επόμενο μήνα. Ομως αυτή η πονηρία τους αφήνει χωρίς επίδομα για τον Μάιο όσους πήγαν και έκαναν δηλώσεις και θα πρέπει από τη στενομυαλιά των διοικούντων και των γκεμπελίσκων της κυβέρνησης να μην πάρουν τα χρήματά τους, αλλά να περιμένουν το τέλος Ιουνίου για να πληρωθούν!

Η ομολογία

Η επίσημη παραδοχή του φιάσκου είναι στα όσα ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός, πληροφορώντας τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων ότι:

  • Η πληρωμή της β’ δόσης 2018 θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή στις 25 – 27 Ιουνίου και σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20ή Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 (σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση).
  • Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία των αιτήσεων Α21 θα ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.
  • Η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τη γ’ δόση (επίδομα Μαΐου-Ιουνίου) που θα πληρωθεί στις 25 – 27 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για έως και την 20ή Ιουλίου.

Το… κουκούλωμα

«Η μετακίνηση της ημερομηνίας πληρωμής κατά ένα μήνα», λέει ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ, «κρίθηκε αναγκαία ώστε να δοθεί στους δικαιούχους επαρκής χρόνος υποβολής της φορολογικής δήλωσης (Ε1) και ακολούθως της νέας αίτησης Α21 για το 2018, δεδομένου ότι, λόγω της πρόσφατης εκκίνησης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, είναι ιδιαίτερα μικρός ο αριθμός αλλά και ο ρυθμός αύξησης του όγκου των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα».

Η β’ δόση θα δοθεί τέλη Ιουνίου. Οι δικαιούχοι (πάνω από 700.000 οικογένειες) θα πληρωθούν μόνον αν έχουν κάνει φορολογική δήλωση και υποβολή του Α21 έως τις 20 Ιουνίου. Αυτή η διαδικασία θα είχε τελειώσει για αρκετούς έως τις 20 Μαΐου, αν ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ ανέβαζε το Α21 στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, όπως είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου.

Ενσυνείδητα κορόιδευε χιλιάδες νοικοκυριά που πήγαν να κάνουν δηλώσεις για να προλάβουν το επίδομα στα τέλη Μαΐου, όμως έμειναν με την προσδοκία γιατί ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ (και οι μικροί του γκεμπελίσκοι) αποφάσισαν να μην πληρώσουν κανέναν αυτόν το μήνα, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν έστω τους μισούς λόγω της δικής τους ανικανότητας!

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ