Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με την νέα ελληνική κυβέρνηση αναφορικά και με το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς το χρέος εκκρεμεί.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα δεν έχει αποπληρωθεί η δόση ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε αντάλλαγμα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την τρόικα.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε σχετικά: «Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού και του συστήματος είσπραξης των φόρων, τη συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών. Δεν είναι ζήτημα μέτρων λιτότητας, είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ακόμα να γίνουν».

Όσον αφορά την δέσμευση του Α. Τσίπρα για αναδιάρθρωση του χρέους, η ίδια εξήγησε: «Δεν υπάρχει ζήτημα αποδοχής της διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς τίθεται ζήτημα της ισότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται στη ζώνη του ευρώ. Δεν μπορούμε να θεσπίζουμε ειδικές κατηγορίες για συγκεκριμένες χώρες».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως υπάρχουν διάφορα σχέδια που θα συζητηθούν με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Χωρίς η ίδια να προβαίνει σε λεπτομέρειες, πηγή της γαλλικής εφημερίδας υπογραμμίζει πως θα μπορούσαν να τεθούν επί τάπητος ο όγκος, το επιτόκιο και η διάρκεια της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.