Royal Bank of Scotland: Τα σενάρια για τις διαπραγματεύσεις - 84% κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ -Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που δίνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές η Royal Bank of Scotland σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, στην οποία δίνει πιθανότητες 84% να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασία με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους δια μέσου της επέκτασης των ωριμάνσεων και της μείωσης επιτοκίων των δανείων. Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της Τρόικας, θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει «κούρεμα» των δανείων από την Ε.Ε., γεγονός που θα αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Η RBS σημειώνει ότι 10% «κούρεμα» των δανείων από το EFSF και τα διμερή δάνεια (χωρίς να περιλαμβάνονται τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και τα δάνεια του ΔΝΤ) μειώνει κατά 10 μονάδες βάσης τη σχέση χρέους/ΑΕΠ. Η ονομαστική μείωση των δανείων από τον EFSF αλλά και αυτών από τα κράτη-μέλη κατά 33% θα μειώσει το χρέος περί τα 42 δισ. ευρώ ή στο 142% του ΑΕΠ. Κατά τους αναλυτές της RBS υπάρχει και η περίπτωση να κουρευτούν» μόνο τα διμερή δάνεια, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε το κούρεμα να φτάσει σχεδόν στο 100% για να έχει νόημα.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και ένα τρίτο σενάριο, στο οποίο οι αναλυτές της τράπεζας δίνουν πιθανότητες μικρότερες του 10%, που προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως αναφέρεται αυτό μπορεί να συμβεί, τελικά, με δύο τρόπους: είτε αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η παράταση που έχει δοθεί στο υπάρχον πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα προχωρήσει σε διακοπή της ρευστότητας προς τις τράπεζες και έτσι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ είτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή και επιλέξει, τελικά, σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει αυτή στην στιγμή την ευθεία σύγκρουση με την τρόικα.

Η Royal Bank of Scotland εμφανίζεται κατηγορηματική ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι τελικά η αναδιάρθρωσή του θα αποδειχτεί αναπόφευκτη. Υπογραμμίζει, όμως, το μείζον θέμα πλέον είναι το πότε θα συμβεί, πώς θα συμβεί και ποιό θα είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα συμβεί. Επιπλέον, χαρακτηρίζει ανεπαρκή την πρόταση της ΕΕ για επέκταση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων υποστηρίζοντας ότι τo OSI (δηλαδή το κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα)  είναι απαραίτητο, υπογραμμίζει η RBS.

Η RBS αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας μετά τις εκλογές, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.