Τρέχει και δε φτάνει η κυβέρνηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες - Αναζητούν πραγματογνώμονες με διαδικασία εξπρές

Τρέχουν να προλάβουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να προλάβουν να βγάλουν 10.000 αντικειμενικές τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα μέσα σε… 20 ημέρες! Και για να το καταφέρουν, πρέπει πρώτα να βρουν τους περίπου 100 πραγματογνώμονες που θα κατορθώσουν το… αδύνατο.
Το εγχείρημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να καθορίσουν τις αντικειμενικές αξίες, είχε ξεκινήσει μεν από το 2010, με την οικονομική κρίση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η κτηματαγορά έχει διαλυθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις πραγματικές αξίες τους. Κι έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε ιδιώτες και ως αντάλλαγμα να τους πληρώνει μέχρι 5.000 ευρώ τον καθέναν, αν προλάβουν να το κάνουν!

Έτσι – χθες μόλις! – το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη πιστοποιημένων εκτιμητών που θα ετοιμάσουν και θα καταθέσουν εισηγήσεις μέσα σε 20 μέρες, για το πόσο αξίζουν τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Όπως ορίζει η προκήρυξη, οι εκτιμητές που θα προσληφθούν, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις από 2 έως 12 Ιανουαρίου 2018 και θα αμειφθούν με 50 ευρώ ανά ζώνη τιμών ακινήτων, για την οποία θα συνταχθεί και θα κατατεθεί εντός του προκαθορισμένου διαστήματος εισήγηση τιμής. Που πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος εκτιμητής εξαντλήσει το ανώτατο όριο των 100 ζωνών, θα πληρωθεί με 5.000 ευρώ (50 Χ100 = 5.000)!

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα γίνουν ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς Taxisnet στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Και θα πρέπει εφόσον επιλεχθούν, μέσα σε 20 μέρες από την επιλογή τους, να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης, χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ.

H πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών και η  υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από την 2.1.2018 μέχρι και την 12.1.2018.

Όταν πια οι εκτιμητές του υπουργείου παραδώσουν τις προτάσεις τους για τις νέες αντικειμενικές, αυτές θα συγκριθούν και με στοιχεία για τις τιμές από τις τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δάνεια κλπ.

Το δυσάρεστο όμως είναι ότι οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας. Κι ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες ενδέχεται να χάσουν μεταξύ άλλων και τα: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης,  επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.