Πλειστηριασμοί: Στο "σφυρί" σπίτια μέσω ίντερνετ ακόμα και για χρέος 500 ευρώ!

Μόνο ηλεκτρονικοί θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη καθώς οι συμβολαιογράφοι Αθηνών και Πειραιώς αποφάσισαν να απέχουν, μετά τη χθεσινή συνέλευσή τους, υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Ο λόγος της απόφασής τους είναι ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία τους από επεισόδια.

Στην ανακοίνωσή τους οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, προειδοποιεί ότι για να κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση είναι αναγκαίο οι πλειστηριασμοί να συνεχιστούν και μάλιστα να επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει τον Ιανουάριο ένα πακέτο εφαρμοστικών νόμων, με το οποίο θα εκπληρώνεται η δέσμευσή της.

Στο δε νέο μνημόνιο αποκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για «επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι αιτία είναι η τροποποίηση στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για τη διενέργεια πλειστηριασμών και από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται πλέον να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.

Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με δύο ακόμη ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ και ότι από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία διαμένουν και για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ.