Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί το ψαλιδισμένο κατά 50% κονδύλι - Τα σενάρια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει η εφαρμογή στο Taxisnet, για το επίδομα θέρμανσης.
Για το 2018, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης είναι μόλις στα 55- 65 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έφτανε στα 112 εκατ. ευρώ!
Ως αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πώς θα χειριστεί το «πετσοκομμένο» κονδύλι. Το ένα σενάριο είναι το ποσό να δοθεί σε όσους το έλαβαν και πέρυσι, περίπου 550.000 άτομα, αλλά μειωμένο ακόμη και κατά 50%. Το δεύτερο σενάριο, είναι να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι, με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να δοθεί κυρίως σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η Ιανουαρίου και η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί εντός του επόμενου μηνός για τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχουν αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις ή αν θα δοθεί εφάπαξ μετά από τον Απρίλιο.
Πάντως οι έμποροι πετρελαιοειδών, αναφέρουν ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρσι, κι αποδίδουν την μείωση στην καθυστέρηση της Απόφασης για το επίδομα. Παράλληλα,η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει κατά μέσο όρο στα 98,5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου 5 λεπτά ακριβότερα από πέρσι.
Πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση:
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet.