Νωρίτερα θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ του 2018: Τον Ιούλιο η πρώτη δόση - Οι αλλαγές στις αντικειμενικές

Ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι για τις τσέπες μας θα είναι αυτό που έρχεται, καθώς η πληρωμή του φόρου ακινήτων το επόμενο έτος θα ξεκινάει από τον Ιούλιο, συμπίπτοντας έτσι με τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2018 να γίνει τον Ιούνιο και να αρχίσει να εξοφλείται από τον Ιούλιο, σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του χρόνου.

Έτσι το καλοκαίρι του 2018, 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να πληρώσουν και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα Πέμπτη εξάλλου, λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της τελευταίας φετινής δόσης φόρου εισοδήματος, αλλά και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με το συνολικό λογαριασμό να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Όσο για τις αντικειμενικές αξίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση του ελληνικού επιτελείου με τους θεσμούς, συμφωνήθηκε η προσαρμογή των τιμών στα νέα δεδομένα έως τον Μάρτιο του 2018.

Η σχετική μνημονιακή δέσμευση προέβλεπε οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2017, όμως φαίνεται ότι δεν θα τις προλάβουν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ούτε είναι ακόμη σαφές αν τελικά θα συσταθούν οι περιφερειακές επιτροπές, που είχε προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Ασαφές παραμένει και το αν η προσαρμογή των αντικειμενικών σε επίπεδο κοντά στις εμπορικές τιμές θα γίνει μόνο με τη χρήση αλγορίθμου.
Όπως και να έχει πάντως, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης χωρίς να αποκλείονται ωστόσο προσαρμογές συντελεστών.

Ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Μόνο αν η προσαρμογή των αντικειμενικών επηρεάσει τον εισπρακτικό στόχο, θα έχουμε προσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια την ίδια ώρα, πηγές του οικονομικού επιτελείου πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί προσαρμογή αφού εκτός από μειώσεις θα προκύψουν και αυξήσεις στις τιμές ενώ, όπως είναι γνωστό, οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με φορολογικές ζώνες (π.χ φόρος 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό για τη φορολογική ζώνη 4, με τιμές από 1.001 έως και 1.500 ευρώ).

Μάλιστα πιστεύουν ότι οι φορολογικές ζώνες, θα απορροφήσουν πιθανές παρενέργειες στον ΕΝΦΙΑ. Αν φερ’ειπείν για ένα ακίνητο της φορολογικής ζώνης 4, η αντικειμενική μειωθεί από τα 1.500 στα 1.300 ευρώ και πάλι ο συντελεστής φόρου θα παραμείνει στα 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό.