Νέα βόμβα από ΔΝΤ: Υπάρχει «τρύπα» 2,4 δισ. ευρώ στο πλεόνασμα του 2018

Νέα βόμβα απ’ το ΔΝΤ, που βάζει νάρκες στην διαπραγμάτευση για την 3η αξιολόγηση πριν καν αυτή αρχίσει. Το Ταμείο εμμένει στις προβλέψεις του Ιουλίου, ότι δηλαδή το πλεόνασμα του 2018 μόλις που θα φτάσει στο 2,2% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι το πλεόνασμα του επόμενου έτους θα φτάσει στο 2,221% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που προβλέπει η Αθήνα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Με τη διαφορά αυτή, ανοίγει ουσιαστικά «τρύπα» της τάξεως των 2,4 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα το 2018 μπορεί να φτάσουν τα 2,1 δισ. ευρώ (ή 1,3% του ΑΕΠ).
Τι ακριβώς συμβαίνει τελικά θα το μάθουμε σήμερα το απόγευμα απ’ τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ.
Χθες πάντως το Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν κάνει ούτε σπιθαμή πίσω από τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, ότι η ελληνική οικονομία το 2022 δεν θα «τρέχει» με περισσότερο από 1%.
Το ΔΝΤ μιλά για αύξηση του ΑΕΠ 2,6% το 2018, υψηλότερο εκείνου που έχει θέσει ως βάση η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (2,4%), ωστόσο θεωρεί υπεραισιόδοξες όλες τις προηγούμενες «προβλέψεις του για φέτος και του χρόνου. Μάλιστα προβλέπει ότι η οικονομία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης 1% ως το 2022.
Αν πάντως επαληθευτούν τα απαισιόδοξα σενάρια, δύσκολα θα έχουμε χαλάρωση στα δημοσιονομικά μέτρα και σίγουρα η χώρα θα στείλει ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές και τους ξένους επενδυτές.
Τα κρίσιμα αυτά θέματα είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν το βασικό θέμα της συνάντησης που θα έχουν το το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Και δέκα μέρες μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα η ​​απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου για τις λεπτομέρειες.