Από 300 ευρώ πρόστιμα για στοιχεία - μαϊμού

Από 300 ευρώ ξεκινούν τα πρόστιμα για όσους “πιάσει” η εφορία κατά τη διάρκεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που αφορούν σε φακέλους οικοδομών για τις οποίες χορηγήθηκε από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2013 από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση με οικοδομική άδεια από την 1/1/1995 και μετά.

Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει κατασκευαστές θα εξεταστούν λεπτομερώς, όπως επίσης και τα στοιχεία όσων έχτισαν με αυτεπιστασία, καθώς θεωρείται ότι για τους επαγγελματίες υπάρχουν εστίες φοροδιαφυγής.

Ο νόμος αναφέρει πως στην περίπτωση που υποβάλλεται τελικός πίνακας ο οποίος περιέχει ανακριβή στοιχεία ως προς τα μεγέθη του έργου, τα στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, καθώς και ως προς την αξία των δηλωθέντων φορολογικών στοιχείων, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου πρόστιμο ίσο με το 50% της διαφοράς ΦΠΑ που προκύπτει από την ανακρίβεια. Ειδικώς για ανακρίβεια που αναφέρεται στα στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, από την οποία δεν προκύπτει διαφορά φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 300 ευρώ.

Τα κριτήρια ορίστικαν από την Κατερίνα Σαββαϊδου για όσους θα περάσουν από την εφορία, από τη στιγμή που η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε ή η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη θεωρήθηκε:

  •     εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 7
  •     εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1
  •     εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4
  •     εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2
  •     εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5
  •     εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9

Επίσης ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων άνω των 180 τ.μ. που ενεγέρθηκαν από τον ιδιώτη- ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα από τη στιγμή που πρόκειται για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη – ιδιοκτήτη, είτε αυτά έχουν νομιμοποιηθεί είτε έχει εγκριθεί αρμοδίως η ηλεκτροδότησή τους, οι οικείες υποθέσεις υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει τα 120 τ.μ. Καθώς επίσης και οι υποθέσεις για τις οποίες κρίνεται πλήρως αιτιολογημένα από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος λόγω ύπαρξης συγκεκριμένων στοιχείων που τον επιβάλλουν ήτοι ενδείξεις φοροδιαφυγής.