Μαρτύριο της σταγόνας για 63.000 εκκρεμείς συντάξεις: Σε αναμονή πάνω από 2 χρόνια

Σε φιάσκο εξελίσσεται η κυβερνητική εξαγγελία για έκδοση 63.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται πλήρως όλο το χρονοδιάγραμμα καταβολής έως τον Ιούνιο του 2018 και των εν αναμονή 140.000 κύριων συντάξεων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕSΜ για την έγκαιρη απονομή τους. Με τους σημερινούς ρυθμούς έκδοσης των συντάξεων λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, ο στόχος θεωρείται ήδη άπιαστος από τα αρμόδια στελέχη και έχει εγκαταλειφθεί. Μαζί με αυτόν και οι προσδοκίες δεκάδων χιλιάδων εν αναμονή συνταξιούχων που περιμένουν πάνω από δύο χρόνια στην ουρά να πάρουν την ψαλιδισμένη σύνταξή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και της έλλειψης οργάνωσης που επικρατεί στον ΕΦΚΑ είναι ότι με κατεπείγον έγγραφό της χθες, η διοίκηση του Ταμείου ζήτησε από τα υποκαταστήματα απονομής συντάξεων να πληροφορηθεί τον αριθμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούν (για κύριες συντάξεις) ζητώντας μάλιστα οι απαντήσεις να σταλούν σήμερα (!). Την ίδια ώρα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εγκρίνονται με ρυθμό χελώνας. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης απονομής των ψαλιδισμένων κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ είναι ότι κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου εκδόθηκαν σχεδόν 16.000 – 17.000 νέες συντάξεις. Ετσι ο στόχος για 63.000 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα έχει ήδη εγκαταλειφθεί, καθώς εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους η διαφορά στόχου και πραγματικότητας θα ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που θα εξακολουθούν να παραμένουν στο ράφι.

ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ. Ανέφικτος εκτιμάται ότι είναι και ο τελικός στόχος να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM (σ.σ.: επισημαίνεται ότι καθημερινά υποβάλλονται και νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου). Βάσει των δεδομένων αυτών και η κυβερνητική εξαγγελία για ταχεία έκδοση των 140.000 μειωμένων – κύριων – συντάξεων από τον ΕΦΚΑ αποδεικνύεται κενή περιεχομένου. Συνολικά σήμερα σε αναμονή βρίσκονται περίπου 327.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ, αριθμός – ρεκόρ που αποδεικνύει την εικόνα διάλυσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν έως το τέλος του 2017 είχαν εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Άλλωστε, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, μέχρι τώρα δεν έχει συσταθεί ούτε ένα από τα 100 κλιμάκια υπαλλήλων που είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εκδώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης. Το κυβερνητικό σχέδιο που παραμένει ακόμη στα χαρτιά προβλέπει ότι περίπου 2.000 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ με μπόνους 250 ευρώ τον μήνα θα στελεχώσουν τα 100 κλιμάκια που έχουν δημιουργηθεί με αντικείμενο την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ώστε οι συντάξεις σε αναμονή να μην ξεπερνούν τις 70.000 έως το τέλος του χρόνου, ενώ η εκκαθάριση του συνόλου των αιτήσεων είχε προσδιοριστεί στις 30 Ιουνίου του 2018.

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Στο μεταξύ καταγράφεται στάση πληρωμών και για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ψαλιδιστούν πάλι το 2019. Επί δυόμισι χρόνια δεν μπορούν να εκδοθούν αφού… ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού τους. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Μάλιστα, όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός, αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας διατηρεί στο ράφι 129.000 επικουρικές συντάξεις κόστους 650 εκατ. ευρώ, παρά τις μειώσεις 21%-40%, καθώς ούτε με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή επιλύεται το πρόβλημα με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του τμήματος της σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου – με τον οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως 30% – δεν εφαρμόζεται ακόμη στο σύνολό του, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας. Έτσι, οι περισσότεροι δικαιούχοι (περίπου το 55%) περιμένουν ήδη δεκαπέντε μήνες (και είναι άγνωστο πόσο θα περιμένουν ακόμη) για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, λόγω απουσίας των σχετικών εγκυκλίων, δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση για συντάξεις χηρείας, καθώς και για τον χρόνο ασφάλισης εξωτερικού. Έτσι σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση).

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ