Moody's: Credit Negative για την ευρωζώνη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για ολόκληρη την ευρωζώνη εκτιμά ότι θα είναι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το σκεπτικό που καταγράφεται στην έκθεση, είναι ότι μπορεί ο κίνδυνος «μετάστασης» της κρίσης σε άλλες χώρες να είναι εξαιρετικά μικρός αλλά δεν παύει να υφίσταται. Κατά τον οίκο, ένα grexit σήμερα είναι πολύ λιγότερο πιθανό από ό,τι ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν η κρίση κορυφωνόταν το 2012. Εντούτοις, δεν το αποκλείει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον αναλυτή που υπογράφει την έκθεση, τον Κόλιν Έλις μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε την απτή απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση μπορεί να διαιρεθεί και ότι δεν πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα, και αυτό θα είχε σίγουρα επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης και στον τρόπο που θα την αντιμετώπιζαν, στο εξής, οι επενδυτές. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ένα grexit πλέον θα πυροδοτούσε ύφεση στην υπόλοιπη ευρωζώνη αλλά με επιπτώσεις λιγότερο έντονες από ό,τι υπολογίζονταν το 2012. Οι παράγοντες που περιορίζουν τις επιπτώσεις αυτές είναι η μείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει αρκετές χώρες, οι αδύναμοι διασυνοριακοί δεσμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και τα ισχυρότερα δίκτυα ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί.

Παρόλα αυτά, ο Έλις υποστηρίζει ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα όλα αυτά δεδομένα αλλά και τα νέα εργαλεία που οι νομοθέτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους, σε σύγκριση με το 2012, να καθιστούν μικρότερες τις επιπτώσεις, δεν θα εξάλειφαν, όμως, τα προβλήματα που θα εμφανίζονταν μεσοπρόθεσμα. Και αυτό γιατί εκτός της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές άλλες χώρες εντός ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα υψηλού χρέους και μεγάλης ανεργίας με τις οικονομικές τους προοπτικές να προδιαγράφονται ασθενείς. Αν και ο Έλλις δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες χώρες, εκτιμάται ότι, μεταξύ αυτών που περιγράφει, συγκαταλέγονται και μεγάλα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

Επισημαίνει, επίσης, έναν ακόμη κίνδυνο για την ευρωζώνη σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ. Όπως σημειώνει, μπορεί αρχικά η ελληνική οικονομία να υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά αυτές πιθανότατα θα έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια, κατά τη γνώμη του, μια υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος, θα μπορούσε να συνεισφέρει στην βελτίωση της κατάστασης και τελικά μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά από μια έξοδο, από την ευρωζώνη, να είναι πολύ καλύτερη από των χωρών της ευρωζώνης και να τις ξεπεράσει κιόλας. Αυτό από μόνο του, επισημαίνει ο αναλυτής, αποτελεί πρόβλημα για την ευρωζώνη γιατί καθιστά αυτομάτως ελκυστική την προοπτική εξόδου από το ευρώ για μια σειρά από χώρες που αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα και των οποίων η αποχώρηση από το ευρώ, λόγω του οικονομικού τους μεγέθους, δεν θα προκαλέσει αναταραχές αλλά σοβαρή τρικυμία στην ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στην έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη της ευρωζώνης.