Τελευταία μέρα σήμερα για την 1η δόση φόρου εισοδήματος - Ακολουθούν ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

Λίγο πριν μπει ο Αύγουστος, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αντί να πάνε διακοπές, είναι αναγκασμένοι να πάνε … στην εφορία για να καταθέσουν την πρώτη δόση (από τις συνολικά τρεις) του φετινού φόρου εισοδήματος.

Σήμερα τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, είναι κι η τελευταία ημέρα πληρωμής της 1ης δόσης. Οι άλλες δύο θα πρέπει να έχουν καταβληθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Απ’ το ΥΠΟΙΚ εκτιμάν ότι αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν να πληρώσουν μικρά ποσά ως φόρο, θα καταβάλλουν τα ποσά εφάπαξ και όχι σε τρεις δόσεις. Που σημαίνει, αν κι εφόσον βγουν αληθινές οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση θα εισπράξει μόνο τον Ιούλιο, από το φόρο εισοδήματος 1,5 δισ. ευρώ.

Όσοι πάλι δεν καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση μέχρι σήμερα, που λήγει η διορία, θα χρεωθούν προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Κι όσοι πάλι έχουν κάνει διακανονισμό στην Εφορία κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών.

Για τους αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αν το εκκαθαριστικό τους εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει σε δύο δόσεις, (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) και αν καθυστερήσει περαιτέρω, σε μια δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος και για τα νομικά πρόσωπα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λήγει, επίσης, η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ β’ τριμήνου από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Και δεν τελειώσαμε εδώ καθώς λίγο μετά τον δεκαπενταύγουστο θα αναρτηθούν στο Taxisnet και τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων! Υπολογίζεται ότι η εισπρακτική μανία φέτος θα σπάσει κάθε ρεκόρ με τις εισπράξεις απ’ τον ΕΝΦΙΑ να φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ! Οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα με τις υποχρεώσεις πληρωμής φόρων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2018:

έως 31 Ιουλίου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος
έως 31 Ιουλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο του 2017
έως 29 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος
έως 29 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
έως 31 Οκτωβρίου η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ
έως 31 Οκτωβρίου οι δηλώσεις ΦΠΑ για το γ’ τρίμηνο του 2017
έως 30 Νοεμβρίου η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος
έως 29 Δεκεμβρίου η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ
έως 29 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
έως 31 Ιανουαρίου η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Ταυτόχρονα όσοι ασκούν εμπορική ή επαγελματική δραστηριότητα θα ταυτόχρονα και ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ.