Με … εκδικητική μανία κινήθηκε το κράτος και η ΑΔΑΕ για τα απλήρωτα χρέη στις εφορίες που τον Μάιο είχαν φτάσει στα 4,748 δισ ευρώ από την αρχή του χρόνου, βάζοντας μπροστά τις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς!
Παλιές και νέες οφειλές ξεπερνάν πλέον τα 95 δισ ευρώ και έτσι μόνο μέσα σε 1 μήνα, τον Μάιο εκτελέστηκαν 25.000 κατασχέσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ! Απίστευτο νούμερο αφού από την αρχή του χρόνου τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) υπολογίζονται σε περίπου 91.000 συνολικά!
Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι στις 22 εργάσιμες μέρες που είχε ο Μάιος (χωρίς τα σαββατοκύριακα και την υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς), πραγματοποιήθηκαν 25.000 κατασχέσεις, διαπιστώνει ότι αναλογούν 1093 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε μέρα -ή και πάνω από 2 κατασχέσεις κάθε λεπτό του ωραρίου λειτουργίας των εφοριών.
Από τις κατασχέσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει συνολικά 369 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα. Κατά μέσο όρο δηλαδή κάθε εργάσιμη μέρα του Μαΐου το δημόσιο «έσβηνε» χρέος 16,7 εκατ. ευρώ.
Και δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση, αφού οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση έξωθεν, θέλει να συνεχίσουν να γίνονται στον ίδιο εντατικό ρυθμό. Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι 50.000 το μήνα.
Την ίδια ώρα όμως, τον μήνα Μάιο, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν στα 95,186 δισ. ευρώ, 400 εκατομμύρια επιπλέον από τον Απρίλιο που είχαν φτάσει στα 94,786 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δηλαδή, τα χρέη αυξάνονταν -αντί να μειώνονται- κάθε εργάσιμη μέρα κατά 18,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το δυστύχημα είναι ότι τους επόμενους μήνες τα χρέη στις εφορίες θα αυξηθούν, με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Ενώ προκλητικό παραμένει το γεγονός ότι τα μισά περίπου από τα νέα χρέη (370 εκατ. Ευρώ) κατά τον μήνα Μάιο, σημειώθηκαν στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης όπου ανήκουν οι μεγάλοι οφειλέτες, δηλαδή όσοι χρωστάνε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η πλειοψηφία των οφειλών φτάνει με το ζόρι στις 3.000 το πολύ 5.000 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις πάντως για το πόσα θα μπορέσει να εισπράξει η ΑΑΔΕ φτάνουν με το ζόρι τα 16 δισ ευρώ, εκ των οποίων περίπου 8 δισ ευρώ από τις εφορίες της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και άλλα 4,9 δισ ευρώ από τις Δ.Ο.Υ. της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας.