WSJ: Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης προετοιμάζουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενου Grexit

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Μεταξύ των εταιρειών που προχωρούν σε τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν αναλυτικούς ελέγχους των αντισυμβαλλομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεασθούν σημαντικά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εξετάζοντας την έκθεσή τους όσον αφορά τις πιστώσεις και δοκιμάζοντας πώς θα μπορούσαν να παράσχουν διασυνοριακή χρηματοδότηση για τοπικές δραστηριότητες.

Μερικές εταιρείες ετοιμάζονται, επίσης, για τις επιπτώσεις στα συστήματα πληρωμών και κάνουν δοκιμαστικές ασκήσεις στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης των νομισμάτων για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την περίπτωση προσθήκης ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, γράφει η WSJ.

Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν, πάντως, ότι η πιθανότητα μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ μικρή. Οικονομολόγοι της Commerzbank υπολόγισαν την πιθανότητα αυτή σε κάτω από 25%. «Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προγραμματίζεις για το χειρότερο», δήλωσε ο Φρέντερικ Πόντσο, διαχειριστικός εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Grey Spark, προσθέτοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους για διάφορα γεγονότα, όπως μία ταχεία μεταβολή των πετρελαϊκών τιμών ή το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι ανασύρουν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί προς διετίας, όταν η διάσπαση της Ευρωζώνης ήταν ένα φλέγον θέμα. Το 2011 και το 2012, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι επιχειρήσεις με σημαντική έκθεση σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού είχαν διαμορφώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη διάσπαση.

Οι κινήσεις αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα, γίνονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, προσθέτει η WSJ, θεωρεί τις εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δημοσιονομικής προσαρμογής θα οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει στην ατζέντα του την έξοδο από το ευρώ και οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.