EuroWorking Group: Συμφωνία για εκταμίευση δόσης - Λεκτική διατύπωση για το χρέος

Πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 16.00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Euro Working Group, που αποτελεί τον προάγγελο των εξελίξεων στο Εurogroup, υπήρξε τελικά συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Για το χρέος συμφωνήθηκε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαΐου. Συμφωνία όμως που σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει τελικά στο πρόγραμμα με λεφτά, και δεν εξασφαλίζει ούτε την ένταξη της χώρας στο QE.

Το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει προβλέπει τη δόση λίγο κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και μια βελτιωμένη φρασεολογία όσον αφορά στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, υπάρχει συμφωνία για τα πλεονάσματα στο 2% μετά το 2022.

Όσο για τα μεσοπρόθεσμα, θα υπάρξει περαιτέρω αποσαφήνιση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει μια σχετικά ασαφής αναφορά στη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά στην αρχή του κειμένου προβλέπονται αναφορές – σε πομπώδες ύφος- για την Ελλάδα, σχετικά με την επίτευξη των στόχων.

Εξάλλου, πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος είχε επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος τώρα, καθώς τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Όπως υπογράμμισε, δεν θα ληφθεί τελική απόφαση για το χρέος, αφού αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και τότε θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι χρειάζεται.

Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε:”Φυσικά και θα ευχόμουν να δούμε αποτελέσματα στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας εκτιμώνται και ότι περαιτέρω πληρωμές (εννοεί εκταμιεύσεις δόσεων) είναι εφικτές».