Μοσκοβισί-Παπαδημούλης: Δισεκατομμύρια το ετήσιο κόστος της φοροαποφυγής στην ΕΕ

Ερώτημα κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, για τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ.

Ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Oxfam International» το Μάρτιο του 2015, ζήτησε από την Κομισιόν να μάθει σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών.

Επίσης ρώταγε αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η απάντηση του επιτρόπου ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.