Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις για 1,8 εκατομμύρια οχήματα

Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας μελετά η κυβέρνηση, και να λαμβάνονται υπόψιν η τιμή του οχήματος, η παλαιότητα, ο κυβισμός και οι ρύποι.

Κάτι που σημαίνει ότι τα τέλη των αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί μετά το 2005 – τα οποία υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια οχήματα, πρόκειται να αυξηθούν.

Σύμφωνα με διαρροές για τα σενάρια με ποιον τρόπο θα γίνει τελικά ο υπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω στοιχείων, θα έχουμε μειώσεις του κόστους των τελών κυκλοφορίας για εκείνους που έχουν παλιό αυτοκίνητο και μικρής αξίας.

Ευνοϊκό θα είναι το καθεστώς και για μια μεγάλη κατηγορία αυτοκινήτων στην οποία δεν θα υπολογιστούν οι ρύποι.

Άρα τα παλιά μικρού κυβισμού αυτοκίνητα θα πληρώσουν μικρότερα τέλη κι έτσι θα έχουμε μείωση των εσόδων του κράτους.

Απ’ τα σενάρια προκύπτει ότι το βάρος των αυξήσεων στα τέλη, θα σηκώσουν όσοι έχουν όχημα ταξινομημένο μετά το 2005 – που υπολογίζονται γύρω στα 1,8 εκατομμύρια οχήματα.

Για παράδειγμα σε αυτοκίνητο δέκα χρόνων θα μειωθεί το τέλος λόγω της μείωσης της αξίας, ωστόσο ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση λόγω των εκπομπών ρύπων.

Ενώ σε καινούριο αυτοκίνητο με χαμηλούς ρύπους ο συντελεστής θα είναι μικρός, όμως το αυτοκίνητο έχει πολλαπλάσια αξία από ένα αυτοκίνητο δέκα ετών κι έτσι επιβαρύνεται περισσότερο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σταθεροί συντελεστές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής και για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει ακριβής λύση -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- για τον τρόπο που τελικά θα επιλεχθεί.