Θρίλερ: Χάνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; - Τσίπρας: "Μας διευκολύνουν"

Πανικός επικρατεί πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς τα μηνύματα είναι απογοητευτικά από όλες τις πλευρές.

Το μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μία και μόνη πρόταση σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις, ήταν το πρώτο χτύπημα για τη χώρα.

Κι ακόμη διευκρίνισε ότι: “Τεχνικά και θεωρητικά είναι δυνατή μία θετική δήλωση από την πλευρά της ΕΚΤ για το χρέος η οποία όμως θα έρχεται σε ευθεία ρήξη με την τοποθέτηση του ΔΝΤ το οποίο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.”

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση για τα δεινά που υφίσταται, διαμηνύοντας πως δεν σκοπεύει να επανέλθει με άλλη καλύτερη πρόταση έναντι εκείνης που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Μια μικρή ελπίδα έχει η κυβέρνηση από την πλευρά του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, που θα εκφραστεί με μια βελτιωμένη πρόταση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Τι ακολουθεί; Μεγάλη προσμονή ως τις επόμενες ημερομηνίες όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τέσσερις ακόμη κρίσιμες μάχες:

-Την Τρίτη 6 Ιουνίου είναι η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG).

-Στις 8 (ή στις 9) Ιουνίου η συνεδρίαση του EWG και από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.

-Στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο όπου θα κριθούν τα πάντα για την χώρα. Από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος μέχρι την δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο,∙ με ή χωρίς λεφτά.

-Στις 22 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.