Ντομπρόβσκις: «Παραμένουμε στο Plan A, εφικτή η συμφωνία στις 15 Ιουνίου»

Ξεκάθαρος ότι πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι η συμφωνία του Eurogroup τον Μάιο του 2016, δηλώνει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ξεκαθαρίιζει ότι: «Η δουλειά συνεχίζεται, εντός του πλαισίου που έθεσε η δήλωση του Ντομπρόβσκις τον Μάιο το 2016. Ελπίζω για το αποτέλεσμα και τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Μερικές φορές έχει να κάνει με τη διαχείριση των προσδοκιών – όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό».

Ακόμη ο Λετονός πολιτικός διαπιστώνει πρόοδο στη συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς «η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά»

Στην ερώτηση για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πειστεί να συμμετάσχει ξανά με χρήματα στο πρόγραμμα, δηλώνει ότι «παραμένουμε στο Plan A» καθώς εμφανίζεται να θεωρεί εφικτή την θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική οικονομία, εξού και η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017.

«Στο τέλος της ημέρας είναι οι ελληνικές αρχές που θα πρέπει να κάνουν την καλύτερη χρήση της βοήθειας που λαμβάνουν και να προχωρούν γρήγορα με την υλοποίηση», διευκρινίζει και επισημαίνει ότι για την Κομισιόν, στόχος του προγράμματος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας «στα χρόνια που έρχονται».