Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πρόθυμο να μετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, γράφει η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές.
Η γερμανική εφημερίδα, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, με τίτλο «Πηγές: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Ακόμη, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά- σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα». Οι χώρες της ευρωζώνης «βλέπουν» ελάφρυνση χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν του παρείχαν επαρκείς λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια, προκειμένου να παρέχει νέα δάνεια στην Ελλάδα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
«Η γενικότερη προθυμία του Ταμείου να μετάσχει στο πρόγραμμα θα επιτρέψει στον Σόιμπλε να ηρεμήσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές, λέγοντάς τους ότι το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα», αναφέρει ακόμη η Handelsblatt, που σημειώνει ακόμη ότι ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός θα δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο να «αναπνεύσει» ενόψει του Ιουλίου, όταν θα πρέπει η χώρα μας να καταβάλει 7,3 δισ. ευρώ.
Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο
Μία ακόμη αποκάλυψη για το παρασκήνιο στο Eurogroup έκανε η Handelsblatt. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μην δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.
FT: Το πλάνο συμβιβασμού και η αντίδραση Τσακαλώτου
Ανάλογες πληροφορίες για συμβιβασμό έχουν και οι Financial Times. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι υπουργοί της ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό πλάνο προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα προς την Αθήνα, ενώ θα καθυστερήσουν οι «ευαίσθητες» συζητήσεις για το χρέος.
Διπλωμάτες που επικαλούνται οι Financial Times αναφέρουν ότι η εν λόγω πρόταση του Ταμείου αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει επίσημα ότι θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δώσει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει ελάφρυνση χρέους.
Οι υποστηρικτές του πλάνου αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο το Ταμείο θα στηρίξει επίσημα το πρόγραμμα, κάτι που απαιτούσε το Βερολίνο προκειμένου να εκταμιευθεί δόση, ενώ οι συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτός ο συμβιβασμός θα είναι η βάση των συζητήσεων στην επόμενη συνεδρίαση, στις 15 Ιουνίου.
Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρότι αρκετοί υπουργοί συμφώνησαν σε αυτό το πλάνο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό το σχέδιο παρέχει ελάχιστη σαφήνεια για την Αθήνα για το τι ελάφρυνση χρέους μπορεί να εξασφαλίσει, όπως και για τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σόιμπλε: Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άλλαξαν θέση
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN επιβεβαίωσε εμμέσως την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς.
Όπως είπε, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».
Και ο Σόιμπλε συνέχισε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είχαμε βέβαια την πιο ενθουσιώδη των διαθέσεων που συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να δει κανείς ότι δεν χάνουμε χρόνο για το θέμα της Ελλάδας, διότι τα τεχνικά θέματα θα διαρκούσαν ούτως ή άλλως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία».