Bloomberg για Ελλάδα: «Ίσως η λιτότητα συντρίψει τη χώρα»

Διφορούμενες είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις που κάνει το Bloomberg, για την Ελληνική οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συντριβή της χώρας και αναζήτηση ενός ακόμα πακέτου διάσωσης.

Σε σημερινό άρθρο του διερωτάται αν οι τελευταίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα φέρουν τη ρύθμιση χρέους που είναι απαραίτητη για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία ή αν η περαιτέρω λιτότητα θα συντρίψει την οικονομία και θα στείλει την Ελλάδα σε αναζήτηση μίας ακόμη διάσωσης.

Με ειδική αναφορά στα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε στην ύφεση, και στη χθεσινή ψήφιση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να οξυνθεί η κρίση καθώς η επίτευξη τόσο φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων ίσως πνίξει την οικονομία.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, «καθώς βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρισκόταν τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις αιτίες που δημιούργησαν αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, δήλωσε στο Bloomberg: «Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα μέτρα ύφεσης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια». Και πρόσθεσε: «Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα, τη συμμετοχή στο QE και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους».

Ενώ ο Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης της Τρ. Πειραιώς θεωρεί ότι: «Δεν υπάρχει προηγούμενο για μια χώρα που δεν εξάγει πετρέλαιο να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% συστηματικά για μια περίοδο πολλών ετών», ανέφερε. “Δεν μπορεί να επιτευχθεί, ή θα επιτευχθεί τίμημα μια τεράστια ύφεση”.