Χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης η Κομισιόν - Τον "βλέπει" στο 2%

Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για ανάπτυξη το 2017 η Κομισιόν εκτιμώντας ότι ο στόχος για την ελληνική οικονομία είναι το 2%, όπως γνωστοποίησε σήμερα κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο 2,7%. Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας φέρεται να έχει προχωρήσει και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία έχει εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα, τη ρητορική περί ανάπτυξης κοντά στο 3%.

Κοινοτικός αξιωματούχος  τόνισε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται κυρίως στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Παράλληλα,  διαβεβαίωσε πως και το ΔΝΤ θα ζητήσει εγγυήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δε θα αντιστρέψει τα μέτρα για τη διετία 2019-2020.

Οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν αναμένεται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ στις 15 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η πρώτη πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2017.

Όσον αφορά το Eurogroup της 22ης Μαΐου, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί περίπου 40 προαπαιτούμενες δράσεις.

Η πλειοψηφία των υπόλοιπων εκατό δράσεων, έσπευσε να προσθέσει, αφορούν τη νομοθεσία, την οποία πρέπει να εγκρίνει η ελληνική Βουλή. Εφόσον διευθετηθούν όλα έως τις 22 Μαΐου, κατά τον ίδιο, θα απαιτηθούν περίπου 4 – 5 εβδομάδες, έως ότου εκταμιευθεί η επόμενη δόση.