Ο γόρδιος δεσμός του ελληνικού χρέους στην συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Τον… γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους θα επιχειρήσουν να λύσουν Άγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ κατά την αποψινή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Η συνάντηση αυτή της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την διευθύντρια του ΔNTγίνεται μετά την κατ’αρχήν συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας, όπου και συμφωνήθηκε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και παρ’ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί.

Ο “γρίφος” συνίσταται στο εξής απλό όσο και περίπλοκο: το ΔΝΤ θέτει ως βασική προϋπόθεση για συμμετοχή του στο πρόγραμμα την λήψη μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος ενώ η Γερμανία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ αρνείται να χρηματοδοτήσει κι εκείνη το πρόγραμμα. Ως εδώ καλά…

Μόνο που η Γερμανία – δια στόματος Σόιμπλε – έχει αποκλείσει κάθε άμεση συζήτηση για το χρέος. Το παραπέμπει στο 2018 και βλέπουμε… Μάλιστα, στην προηγούμενη συνάντησή τους, οι δύο γυναίκες είχαν συμφωνήσει να μην παρθούν μέτρα για το χρέος μέχρι το 2018.

Οπότε, ή θα πρέπει το ΔΝΤ να κάνει ένα βήμα πίσω ή το Βερολίνο ένα βήμα μπροστά. Το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό – και φυσικά αν μπορεί να αποφασιστεί στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης – θα το δείξει η συνέντευξη Τύπου στο πέρας της συνάντησης. Ίδωμεν…