Goldman: «Όμηροι των πολιτικών εξελίξεων οι ελληνικές τράπεζες» - Μειώνει τις τιμές στόχους.

Σε μείωση των τιμών στόχων που θέτει για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs βλέποντας υψηλότερα βραχυπρόθεσμα ρίσκα και χαρακτηρίζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας “ομήρους των πολιτικών εξελίξεων”.
Συγκεκριμένα η επενδυτική μειώνει την τιμή στόχο στα 0,58 ευρώ για την Alpha, στα 2 ευρώ για την Εθνική, στα 1,12 ευρώ για την Πειραιώς και στα 0,24 ευρώ για την Eurobank. Οι συστάσεις παραμένουν αμετάβλητες, δηλαδή “Buy” για Alpha, Εθνικής, “Neutral” για Πειραιώς, Eurobank.
Σύμφωνα με την Goldman η σημερινή αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδος συνδέεται με το ρίσκο να διακοπεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων στην περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση. Ωστόσο σημειώνει πως τα πιο σκληρά σενάρια, που θέτουν μεταξύ άλλων σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της υποστήριξης της ΕΚΤ, έχουν μικρότερες πιθανότητες υπό το πρίσμα της δέσμευσης για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Κατά την Goldman η αναδιάρθρωση του κλάδου είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο υπογραμμίζει πως για την πρόοδο της διαδικασίας θα υπάρξουν πολλοί κίνδυνοι στο μέλλον, ιδίως καθώς αυτή συνδέεται με την εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Τονίζει δε ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν αυτό το διάστημα, πχ συγχωνεύσεις, μείωση καταστημάτων και υπαλλήλων, ανακεφαλαιοποιήσεις κοκ δεν μπορούν πλέον εύκολα να αντιστραφούν. Από την άλλη όμως η βελτίωση στις χρηματοδοτικές συνθήκες (τιμολόγηση και ροή) καθώς και η τάση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων μπορούν να είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων.
Για την επενδυτική η ευρωπαϊκή υποστήριξη παραμένει κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διέπονται απ’ το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ενιαίας Τραπεζικής Αρχής και συνεχίζουν να εξαρτώνται στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος (38 δισ ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2014). Σημειώνεται δε ότι σήμερα οι 4 ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ύψους 40 δισ ευρώ από τον EFSF και 10 δισ ευρώ απ’ το ελληνικό χρέος.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι, παρά την πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης, υπάρχει ισχυρό κίνητρο για μία συνεργατική λύση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σπεύδει όμως να σημειώσουν πως στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα πιο αρνητικά σενάρια, που περιλαμβάνουν την έξοδο της Ελλάδας απ’ το ευρώ, τότε το πλήγμα για τις τράπεζες θα είναι μεγάλο.
Σε ότι αφορά τις ίδιες τις μετοχές η Goldman σημειώνει πως η διαπραγμάτευση τους γίνεται με σημαντικό discount, που φθάνει το 45% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κάτι που τις καθιστά ελκυστική ευκαιρία αγοράς με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως πως η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί ενα αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών και την κατάληξη της αξιολόγησης απ’ την τρόικα.

Πηγή: http://www.newmoney.gr