ΕΚΤ: Χρηματοδότηση μόνο με πρόγραμμα

Συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, ώστε να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, δια του διοικητή της της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, έστειλε σαφή και αυστηρά μηνύματα προς την Αθήνα.

Τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απασχόλησαν οι εξελίξεις στη χώρα μας, όπως και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ αργότερα, στο δείπνο που είχαν οι κεντρικοί τραπεζίτες, έγινε ευρύτερη συζήτηση για τις προοπτικές και τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν από το 2010 και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες  υπό τον όρο όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι δεν παίρνει καμία θέση, απηύθυνε όμως έκκληση να σχηματιστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει επίσης γρήγορα, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να καταλήξει σε συμφωνία, η οποία με τη σειρά της θα διασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα σχετικά με τον κίνδυνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ρευστότητα και στη λειτουργία της αγοράς. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το τελευταίο δίμηνο του 2014 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασαν μείωση άνω των 3 δισ. ευρώ, τάση που φαίνεται να διατηρείται και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.