Έρχονται σαρωτικές κατασχέσεις - Μόνο με τα απαραίτητα θα αφήνουν τους οφειλέτες

Πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα δουν σύντομα τις περιουσίες τους να κατάσχονται και να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς. Μάλιστα σύμφωνα με την εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), οι οφειλέτες θα μένουν μόνο με τα απολύτως αναγκαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαιρούνται από τις κατασχέσεις μόνο όσα αντικείμενα θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης εκείνων που χρωστούν, καθώς και στις οικογένειές τους.

Η εγκύκλιος αναφέρει επίσης πως τα αντικείμενα που θα κατάσχονται θα εκτιμώνται βάσει της εμπορικής τους αξίας κατά τον χρόνο που γίνεται η κατάσχεση, η οποία θα είναι και η τιμή της πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο, καθώς επήλθε σύντμηση της προθεσμίας για τις αναγγελίες δανειστών με επίδοση τους στον υπάλληλο του πλειστηριασμού το αργότερο 5 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ίσχυε προθεσμία 15 ημερών μετά τον πλειστηριασμό, ενώ μέσα στην ίδια προθεσμία πρέπει να κατατεθούν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση.

Τέλος, υπό προϋποθέσεις αίρεται, επίσης, το τραπεζικό απόρρητο, μόνο για τα χρηματικό ποσά που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.