Έντονες αντιδράσεις στους ειδικευόμενους γιατρούς, προκαλούν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας στον τρόπο εκπαίδευσης και στην άσκηση ειδικότητας τους. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές αυτές αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο του κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Κώστα Μάρκου, σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας, προαναγγέλλοντας πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων, καθώς και κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τη δεξαμενή των ειδικευόμενων, με τοποθέτησή τους γενικά σε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και όχι σε συγκεκριμένη κλινική νοσοκομείου.
Μάλιστα μια φράση του κ. Μάρκου ότι «οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε!», σύμφωνα με το Κίνημα Νέων Ιατρών, προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους. Με μια ανακοίνωση-κόλαφο το Κίνημα Νέων Ιατρών αναφέρει: «ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κε Μάρκου;! Αρνείστε την ιδιότητα του εργαζομένου στους ειδικευόμενους; Μήπως επιθυμείτε κιόλας να γίνει η ειδικότητα αμισθί καθότι “εκπαίδευση”; Μήπως να σας δίναμε και μερικούς σκλάβους για τα χωράφια σας;! Διότι κολίγες στο φέουδό σας μας θεωρείτε πασιφανώς ΗΔΗ! Ε λοιπόν, ΟΧΙ! Το ΕΣΥ δεν είναι το τσιφλίκι σας για να έρχεστε να παριστάνετε τον Αγά σε μαζική συνδικαλιστική διεργασία!».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τις 11.000 θέσεις για ειδικευόμενους να έχουν καλυφθεί από 7.000 άτομα. Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη και γι’ αυτό τον λόγο από το 2015 το υπουργείο Υγείας παράτεινε τον χρόνο άσκησης ειδικότητας, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα από την αποχώρηση των ειδικευόμενων ιατρών.
«Όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά-καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας, παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν», αναφέρει για το εν λόγω ζήτημα το Κίνημα Νέων Ιατρών.
Όσον αφορά στο οριζόμενο «ως πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και την εναλλαγή (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α», το Κίνημα Νέων Ιατρών διατυπώνει την αντίθεσή του αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «ένας ειδικευόμενος θα τοποθετείται στην 6η ΥΠΕ και θα κάνει ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι “σοφοί” αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους».
Καταλήγοντας το Κίνημα Νέων Ιατρών, επιτίθεται στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου και υπογραμμίζει ότι «το ΚιΝΙ παραμένει αμετακίνητο στο αίτημά του για Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Αυτό δεν είναι εφικτό με ειδικευόμενους – σκλαβάκια και τιραμόλες που βουλώνουν τρύπες. Προτείνουμε εξάλλου στην ΟΕΝΓΕ την κήρυξη Ημέρας Χωρίς Ειδικευόμενο, ώστε οι κυβερνώντες να εμπεδώσουν καλύτερα την εργασιακή τους προσφορά ως ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!».