Πολιτική λύση για τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης ψάχνει ο Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες
Πολιτική λύση θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο Eurogroup για τα “αγκάθια ” της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορούν να κλείσουν με τα τεχνικά κλιμάκια την ίδια ώρα που οι δανειστές στο σημερινό Εurogrou επιδιώκουν καταγραφή προόδου και συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στη χώρα μας.
Πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει τετραμερή συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη των Θεσμών, με στόχο την μεγαλύτερη, δυνατή σύγκληση πριν παρουσιαστεί η πρόοδος των τελευταίων ημερών, στους ευρωπαίους ομολόγους του.
Στην τετραμερή αναμένεται να συμμετέχουν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν και ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Κομισιόν, πιθανώς ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και αναμένεται να γίνει προσπάθεια, να ξεπεραστούν εμπόδια, που η διαπραγμάτευσή τους, ξεπερνά τις αρμοδιότητες των τεχνικών κλιμακίων.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αναζητηθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και οι προσδοκίες για τελική συμφωνία μετατίθενται αν όχι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα, καθώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, τότε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι Γαλλικές Προεδρικές εκλογές.
Τα μέτωπα γνωστά, παρά τις τηλεδιασκέψεις της περασμένης εβδομάδας: Εργασιακά, ενεργειακό, αντίμετρα και το θέμα που αφορά στις περικοπές των συντάξεων (τις οποίες το Ταμείο επιθυμεί να γίνουν μια κι έξω, ενώ η Αθήνα επιδιώκει έστω σταδιακή εφαρμογή τους) παραμένουν ανοικτά.
Η Αθήνα δεν θέλει επιστροφή της Τρόικα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει, όπως μεταφέρουν στο iefimerida αρμόδιες πηγές, πως «είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων σε ανώτερο επίπεδο», με τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πριν το Eurogroup,η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, να μεταφέρει το μήνυμα πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν εξαντληθεί, άρα η ελληνική πλευρά δεν κρίνει ότι έχει νόημα η επιστροφή της Τρόικα. Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση και ενόψει της Συνόδου στη Ρώμη αναμένεται αυτές οι επαφές να ενταθούν.
Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, με δεδομένο πως το σημερινό Εurogroup χάνεται και το επόμενο είναι στις 7 Απριλίου, θεωρούν ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να ροκανίσει και άλλο το χρόνο, με στόχο να ενδώσει στις απαιτήσεις του, καθότι τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πάντως, προκύπτει πως κανείς στο Μαξίμου δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο σύντομες. Είτε με κλείσιμο της συμφωνίας και πέρασμα στην επόμενη μέρα, είτε – όπως λένε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- με το το σενάριο των εκλογών που δεν προκρίνεται, ωστόσο, από την κυβέρνηση.