Αγνοεί τον Σόιμπλε ο Ντράγκι - Ποσοτική χαλάρωση τουλάχιστον έως το τέλος του 2017

Την αισιοδοξία του πως η ευρωζώνη θα ανακάμψει καθώς και την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί ανόδου του πληθωρισμού, εξέφρασε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι, που δεν δίστασε να ανακοινώσει και την παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αγνοώντας την βούληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί έναρξης εξόδου από τη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ντράγκι, οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, διαβεβαιώνοντας πως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2017, με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως σε κάθε περίπτωση ΕΚΤ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ν΄ αυξήσει το μηνιαίο αυτό όριο ή ακόμη και να παρατείνει χρονικά το πρόγραμμα στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες, ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, εκτιμά ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αντανακλάται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις προβλέψεις της, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο), στο 1,7% για το 2018 (από 1,6), ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της για το 2019 στο 1,6%.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα «τρέχει» με ρυθμό 1,7% από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Για το 2018 ο ρυθμός του ανέβηκε στο 1,6% (από 1,5%), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,7% για το 2019.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως είναι αναγκαίο όλες οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη περιβάλλον, ενώ απατώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές του ευρώ ενόψει των κινδύνων που διαφαίνονται στον ορίζοντα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο», προσθέτοντας ότι χωρίς το ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε νομισματική ένωση αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το ευρώ ήρθε για να μείνει», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως το κοινό νόμισμα έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός αλληλεγγύης κυρίως για τις χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα και ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε παράλληλα πως η συναλλαγματική του ισοτιμία διαμορφώνεται από τις συνθήκες της αγοράς.