Τα βρήκαν κυβέρνηση & Θεσμοί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Κούρεμα οφειλών, ΦΠΑ & ΦΜΥ

Κυβέρνηση και θεσμοί βρήκαν χθες την χρυσή τομή για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και αποφάσισαν έμμεσο “κούρεμα” ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Μάλιστα στην συμφωνία προβλέπεται ότι τα πρόστιμα των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο θα γίνονται με τις καινούριες κλίμακες και όχι με τις παλιές και θα είναι πολύ μικρότερα απ’ ότι ίσχυαν έως τώρα.

Παράλληλα σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα περιληφθούν οι φόροι και οι οφειλές προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών αλλά και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ωστόσο δεν θα περιλαμβάνονται οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιτυγχάνεται κούρεμα στα πρόστιμα που έχει δεχθεί η επιχείρηση και όχι στην οφειλή του αρχικού κεφαλαίου και θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε πολυάριθμες δόσεις.

Τόσο ο ΦΠΑ όσο και ο ΦΜΥ αποτέλεσαν αντικείμενο «έριδος» μεταξύ Δημοσίου και Θεσμών, με τη μεν κυβέρνηση να μην επιθυμεί να συμπεριληφθούν στον νόμο, τους δε Θεσμούς να θεωρούν κάτι τέτοιο ως απαραίτητη προϋπόθεση. Οι δύο αυτοί φόροι θεωρούνται ανακυκλούμενοι κάτι που σημαίνει πως ή έχουν παρακρατηθεί όπως στην περίπτωση του ΦΜΥ ή έχουν εισπραχθεί όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ και άρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο το κύριο σώμα της οφειλής να υποστεί απομείωση.

Στα 95 δισ. ευρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις ΔΟΥ, καθώς έχουν ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι πρόστιμα που επέβαλαν οι ελεγκτικές αρχές και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι πολύ δύσκολη η είσπραξή τους. Τα δάνεια των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ανέρχονται περίπου σε 148 δισ. ευρώ με τα “κόκκινα” δάνεια να φτάνουν το 44% του συνόλου.

Σύμφωνα με τους δανειστές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ένταξη όλων των οφειλών των επιχειρήσεων σε ρύθμιση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εξαίρεση από τη ρύθμιση οφειλών υπονομεύει το εγχείρημα διάσωσης μιας επιχείρησης. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία διενεργούν ελέγχους για το ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

Οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αναμένουν την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, προκειμένου να προλάβουν τον χρόνο και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για το 2017, εφόσον οι στόχοι για το 2016 έχουν επιτευχθεί.

Παράλληλα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τρόπους και μεθόδους, προκειμένου να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, κάτι άλλωστε που προάγει και το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει έλεγχο στους υποψήφιους να ενταχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Οι τράπεζες αναμένουν τόσο την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοθετήματος όσο και τη νομική προστασία που θα αποτελέσει κεφάλαιο σε διαφορετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.