Βαρουφάκης: Mπορεί να υπέγραψα το "πιστοποιητικό θάνατου", αλλά δεν διέπραξα την "δολοφονία"

Το αίτημα τους για τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «κλείσει» τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015, επανέλαβαν με κοινή τους συνέντευξη Τύπου ο άλλοτε “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του “Die Linke”, Φάμπιο Ντε Μάζι, με τον κ. Βαρουφάκη να επισημαίνει πως το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών μπορεί να φέρει την υπογραφή ως άλλο πιστοποιητικό θανάτου, ωστόσο δεν είναι υπεύθυνος και για την τελική “δολοφονία”.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική διαδικασία. Ωστόσο πρόσθεσε πως στην περίπτωση του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, αποδείχθηκε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι είναι «πλήρως εξαρτημένοι» από τις αποφάσεις του Eurogroup, αυτής της «άτυπης ομάδας υπουργών οικονομικών», που δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, όταν λήφθηκε η τελική απόφαση για το “λουκέτο” στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσο είχε τη δυνατότητα, από νομικής απόψεως, να το κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γι’ αυτό και ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρία να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

«Δεν επιχειρήσαμε μια αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Αρχικά την προσεγγίσαμε με διάθεση συναινετική προκειμένου να ζητήσουμε τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης. Η απάντηση ήταν αρνητική για λόγους εμπιστευτικότητας» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Φ. Ντε Μάζι, ήρθε να συμπληρώσει τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας πως συνεχίζεται η διαδικασία συλλογής υπογραφών. Άλλωστε έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 25.000 υπογραφές, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η γνωμοδότηση.

Εφόσον ούτε και αυτό το αίτημα γίνει δεκτό, όπως ο ίδιος ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά και, σύμφωνα με το νομικό τους σύμβουλο, με «καλές πιθανότητες» να κερδίσουν. «Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό. Αφορά και την Ιρλανδία και την Κύπρο. Πρέπει να απαντηθεί το κατά πόσο η ΕΚΤ είναι αρμόδια να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα να παρέχει ρευστότητα με σκοπό να εξαναγκάζει τις κυβερνήσεις να κόβουν συντάξεις και μισθούς», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του “Die Linke”.

Eνώ στο ερώτημα αν ο ίδιος υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών, το καλοκαίρι του 2015, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε πως υπέγραψε το «πιστοποιητικό θανάτου» αλλά δεν έκανε τη «δολοφονία».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα. Εμείς αποφασίσαμε να τις κλείσουμε νωρίτερα για να αποφευχθούν ταραχές και το ενδεχόμενο σωματικής βλάβης».

Σύμφωνα με τους Βαρουφάκη και Ντε Μάζι, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζεται από πολλούς ευρωβουλευτές, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μπενουά Αμόν, καθώς και οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Τζέφρι Σακς.