Δύσκολη η "σπαζοκεφαλιά" για μέτρα & αντίμετρα - Το ΔΝΤ εμμένει σε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

Μέτρα και αντίμετρα ήταν το θέμα της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα κοινό έδαφος με τους δανειστές, ωστόσο η “σπαζοκεφαλιά” δεν έχει λυθεί ακόμη, καθώς σε ορισμένα μέτρα φαίνεται ότι οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Είναι αυτά στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία, εκείνα για τα οποία οι θεσμοί ζητούν επιπλέον τεχνικές λεπτομέρειες κι εκείνα στα οποία υπάρχει ακόμα χάσμα, ωστόσο θα συνεχιστεί για όλα η επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Για περίπου τρεις ώρες, οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού από το 2018 και μετά. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι θεσμοί ζητούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ. ευρώ), κάτι που – σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΟΙΚ- είναι κάτι που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πληροφορίες από κυβερνητικό παράγοντα σημειώνουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο. Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

Οι επόμενες “παρτίδες” της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ η διαφωνία καλά κρατεί (από πλευράς δανειστών) για την εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων και το όριο για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, το οποίο θεωρούν πολύ χαμηλό (20.000 ευρώ). Επιπλέον, θα γίνει συζήτηση για τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.

Είναι άγνωστο το αν τελικά οι δύο πλευρές θα μειώσουν σημαντικά τις αποστάσεις τους μέσα σε μια εβδομάδα για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πάντως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για την Πέμπτη 9 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group.