Στην Σουηδία οι πολίτες όχι μόνο πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά πληρώνουν και παραπάνω απ΄όσους χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορεί μεν να περιμένουν «ανταπόδοση» από το κράτος, καθώς οι επιπλέον φόροι που πληρώνουν τοκίζονται, αλλά αυτό έχει κάνει την κυβέρνηση να δυσφορεί.
Σύμφωνα με τους Financial Times, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και πολίτες προσπαθούν να πληρώσουν τους φόρους τους στο Δημόσιο, προσβλέποντας στις σχετικά γενναιόδωρες «αποδόσεις». Το 2016, βάσει επίσημων στοιχείων, η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της 8,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ προήλθαν από επιπλέον φόρους. Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πίσω τα 4,13 εκατ. ευρώ σε όσους εσκεμμένα πλήρωσαν παραπάνω φόρους.
Αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ήταν ευχαριστημένες με το ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αντ’ αυτού η Στοκχόλμη καταγγέλει πως αυτός ο «ακούσιος» δανεισμός από τους κατοίκους θα της κοστίσει 83,7 εκατ. ευρώ περισσότερο το 2016 και το 2017 εν συγκρίσει με τον δανεισμό της στις αγορές.
Από την πλευρά του, ο Ολε Χόλμγκρεν, ανώτατο στέλεχος της σκανδιναβικής τράπεζας SEB και αρμόδιου για θέματα στρατηγικής στη Σουηδία αναφέρει πως η υπερπληρωμή φόρων «έχει δημιουργηθεί με αυτήν την κατάσταση πρόβλημα στο γραφείο για το δημόσιο χρέος επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα παραμείνουν τα παραπάνω χρήματα στους κωδικούς πληρωμής – αυτό σημαίνει πως αν γίνει ανάληψη, θα πρέπει να βρουν το ποσόν από άλλη πηγή». Ολα αυτά προσδίδουν και ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Σουηδίας και της διαδικασίας του δανεισμού της, όπως αναφέρει στους Financial Times o Ολε Χόλμγκρεν.
Ακόμη, ο Χόλμγκρεν αναφέρει ότι αρκετές από τις σουηδικές εταιρείες που συναλλάσσονται με την τράπεζα SEB έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι «θα διατηρήσουν στους κωδικούς πληρωμής τους στις οικονομικές υπηρεσίες της Σουηδίας έτι περισσότερους φόρους, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να επιβληθεί σε αυτούς το μηδενικό επιτόκιο».