Επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για την Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας και Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες από το mignatiou.com σημειώνουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε το ελληνικό πρόβλημα προωθώντας μία “πολιτική λύση”.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρξε κατανόηση από την πλευρά της Γενικής Διευθύντριας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα τονίζει πως η Λαγκάρντ επέμενε στις θέσεις της και στην απόλυτη τήρηση των κανόνων του ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός και η Γενική Διευθύντρια δεν υποχώρησαν από τις γνωστές θέσεις τους.

Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε τη συνομιλία Τσίπρα-Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι συνομιλούν συχνά. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία σχετική κατανόηση μεταξύ της κ. Λαγκάρντ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγγελας Μέρκελ, εν τούτοις η κατάσταση είναι όπως και πριν τη συνάντηση, τόνισαν ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα.

“Βρισκόμαστε ενώπιον ενός αδιεξόδου”, τόνισαν, και απαιτούνται υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές, ειδικά από την ελληνική Κυβέρνηση, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους, η οποία δεν θα επιτευχθεί πριν από τις εκλογές στη Γερμανία.